/ DarikNews
Заем до 120 милиона лева ще тегли от Европейската инвестиционна банка Пловдив. Това е лимитът на кредитната линия, която е предложена на градската управа под тепетата за важни инфраструктурни проекти.

Днес Общинският съвет даде мандат на кмета Здравко Димитров да започне преговори с банката за заема, като едва 30 от общо 48 съветника подкрепиха предложението на администрацията, 16 гласуваха "против", а двама се въздържаха. 

DarikNews

Дебатът за заема продължи около час, като повечето изказващи се бяха от опозицията. Според Стефан Аксиев от "Воля" Пловдив първо трябва да поиска средства от държавата за инфраструктурните си проекти и едва след това да се прецени, има ли нужда от кредит.

Лидерът на групата съветници от БСП Николай Радев пък посочи, че сумата е огромна, а периодът за връщането ѝ дълъг. Въпреки това той изтъкна, че заемът е с чудесни параметри и добави, че ако самият той е бизнесмен, би теглил кредита.

Според съветника от левицата обаче, трябвало да се помисли кой ще плаща този заем. "Дългият период на връщане означава, че ще го плащат внуците ни", подчерта Радев. Затова той поиска референдум сред пловдивчани за кредитната линия. Предложението му бе отхвърлено от местния парламент.

DarikNews

За обществено обсъждане настоя и зам.-председателят на Общинския съвет Димчо Петров от ВМРО-БНД. Според него повечето проекти били на думи.  Демократична България също се обяви против заема.

Съветниците от "Съюз за Пловдив" и "Кауза Пловдив" пък обявиха, че ще подкрепят предложението на администрацията. Според Владимир Кисьов от "Съюз за Пловдив" условията, при които се отпуска били прекрасни, тъй като лихвата е под 1%. Той допълни, че общинското ръководство трябва да помисли за общински облигации, тъй като пловдивчани трябвало да си помогнат сами.

Общинският съвет в Пловдив гласува за нов 120-милионен заем, вдига такса смет и данък МПС

Али Байрям от ДПС пък посочи, че част от парите целево трябва да се насочат за ремонт на част от блоковете в Столипиново, наречени "Соколите". Панелките са изкорубени и в окаяно състояние, а повечето тераси на стълбищните площадки са без парапети и са опасни за живеещите там. "Не знам на кого трябва да се молите за това, г-н Кирчев", обърна се Байрям към зам.-кмета по финанси. 

„Целта ни е да не се вдигат данъците, а да има средства“, обясни ресорният зам.-кмет Илия Кирчев. Кметът Здравко Димитров пък подчерта, че всички заедно - администрация и съветници, ще трябва да вземат решение. 

DarikNews

"Ще се обсъжда всеки един проект. Дали ще вземем 5, 20, 30 или 50 милиона – ние ще решим. Може и да не теглим заем, но тогава в Пловдив нищо няма да се случи. Когато се построи нещо, то ще е за нас, за нашите деца, ще го ползваме заедно! Всичко това ще е за Пловдив, за да се вдигне равнището на живот. Сами трябва да си помогнем, ако искаме Пловдив да стане по-добро място за живеене“, категоричен бе в изказването си пред съветниците Зико.

Зико проведе консултации за 120-милионния заем от Европейската инвестиционна банка

Той каза още, че на града са нужни допълнителни средства, защото рамката на бюджета за догодина е около 300 милиона лева, а тези пари не са достатъчни.

В крайна сметка съветниците гласуваха кметът да получи мандат за поемане на дългосрочен дълг в размер на 120 милиона лева, като се започнат преговори с Европейската инвестиционна банка. Лихвеният процент ще бъде под 1%, гратисният период ще бъде 7 години, а срокът на погасяване - до 25 години.