/ Община Пловдив
Кметът Здравко Димитров проведе консултации с представители на всички политически сили в Общинския съвет и областният управител Дани Каназирева във връзка с предложение на Европейската инвестиционна банка за предоставяне на кредитна линия на Община Пловдив за реализиране на инфраструктурни и инвестиционни проекти.

Заместник-кметът по финанси Илия Кирчев разясни предложението на банката за кредитна линия до 120 милиона лева при лихвен процент под 1%, гратисен период до 7 години, със срок на изплащане и погасяване до 25 г. Той поясни, че разговори с банката са започнати от 2016г. от тогавашния кмет Иван Тотев и неговия екип.

Илия Кирчев предостави на присъстващите списък с 35 индикативни обекта, разпределени в четири групи, които биха могли да са реализирани или финализирани чрез този финансов инструмент. Той подчерта, че те тепърва ще се приоритизират  и ще бъдат предложени на Общински съвет за одобрение. По думите му общината е в добро финансово състояние, но трудно би могла да си позволи да реализира проекти извън капиталовата си програма. 

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/eib-predlaga-na-obshtina-plovdiv-kreditna-liniia-ot-120-mln.lv.-za-25-godini-za-infrastrukturni-obekti-2202316

Първата група от списъка са проекти в процес на изпълнение, за които има сключени договори, но няма осигурено финансиране. Втората са проекти в процес на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски програми. Третата група са проекти, за които има сключени договори и вече са стартирали. В четвъртата група са големите инфраструктурни обекти, за които към настоящия момент няма осигурено финансиране.

На срещата бяха представени позициите на всички политически сили по въпроса. Формира се общо становище, че Общинският съвет следва да даде възможност на общината да отправи искане към Европейската инвестиционна банка за стартиране на процедура по предоставяне на конкретно предложение към общината. То ще бъде готово най-рано в средата на следващата година, уточни Кирчев.

Политическите сили се обединиха около идеята, че е необходим анализ как кредитната линия би се отразила върху данъчната тежест върху пловдивчани. Освен това общинските съветници поискаха списъкът да бъде представен на заседание на Общинския съвет за публично обсъждане и приоритизиране.

На предстоящото редовно заседание на Общински съвет на 28 декемви ще бъде внесено за обсъждане предложението на Европейската инвестиционна банка и се очаква общинските съветници да разрешат да бъде даден ход на преговори за получаване на оферта.