Обвиниха бившия шеф на КОЦ Пловдив в безстопанственост

Красимир Вальов
Красимир Вальов / Дарик нюз, архив
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжен съд Пловдив обвинителен акт срещу бившият управител на Комплесния онкологичен център (КОЦ)  в Пловдив Красимир Вальов за безстопанственост в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение.

Красимир Вальов не е положил достатъчно грижи като управител на лечебното заведение във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството. От това, спорер прокуратурата, са последвали  значителни щети за КОЦ Пловдив в размер на 405 190 лева.

При възлагането на обществена поръчка за закупуване на компютърен томограф за КОЦ-а на стойност 950 000 лева, Вальов е провел пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара. Процедурата е приключила със сключването на договор на стойност 898 000 лева с единствената фирма, подала оферта за участие. След сключване на договора обаче фирмата закупила апаратурата за  492 809 лева и я предоставила на здравното заведение.

Разликата от 405 190 между платената сума от КОЦ Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява в размер на 964,74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава  в „особено големи размери“, допълват още от държавното обвинение.

Спрямо Красимир Вальов е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от три до десет години, като съдът може да постанови лишаване от право да заема определена обществен или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.