Комисии от инженери и конструктори започват огледи в пострадалите от наводнението села
Във връзка с преодоляването на щетите от бедствието, сполетяло села в община Карлово и обезщетяването на пострадалите, Общинският кризисен щаб държи информира за възможни измами и злоупотреби.

Търсят причините за наводненията в Карловско

Общината напомня, че право да влизат по домовете и да описват щетите по сградния фонд и покъщнината имат само представители на комисиите, утвърдени със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов или областния управител на област Пловдив Ангел Стоев. Те би трябвало, преди да започнат описа, да се легитимират по надлежния ред.

Всички опити на частни лица да влизат в домовете на пострадалите и да описват имущество са на ръба на закона и Общинският кризисен щаб не носи отговорност за тяхната дейност.

Общината предупреждава, че са възможни измами и злоупотреби с дарения, затова се призовават хората да контактуват само с официалните представители на Кризисния щаб, Община Карлово, Областната управа, служителите на полицията и армията.

От своя страна Кризисният щаб ще информира полицията и правоохранителните органи при всяко съмнение за нерегламентирана дейност на територията на пострадалите села и общината.

От днес започва и изплащането на 375 лева по линия на социалното подпомагане на пострадалите от бедствието. Тези от тях, които имат банкови сметки, ще получат сумата с превод, останалите - в пощенските клонове в населените места.

Обследват сгради в наводнените карловски села от понеделник

А комисии от инженери и конструктори започват огледи в пострадалите от наводнението карловски села - Богдан, Каравелово, Слатина и Войнягово. Екипите ще обследват пострадалите сгради и ще описват пораженията по тях, съобщиха от Община Карлово.

Въз основа на събраната информация те ще дадат становище дали съответните постройки подлежат на ремонт, дали са годни за обитаване, или трябва да бъдат съборени.

Окончателното решение ще бъде взето от общинската администрация след внимателен анализ на данните от докладите на специалистите. Щетите по общинската инфраструктура в Карловско са за над 72 милиона лева. В тази сума не влизат разрушенията по домовете на хората.