"Около 450 военнослужещи работеха основно в село Каравелово и Богдан. Днес в село Каравелово има 200 доброволци, основно от държавна и общинска администрация, без такива, които идват самостоятелно. В село Богдан също има около 200 човека такива доброволци, които са най-вече от президентската администрация, от областните управи в Пловдив, Пазарджик, Хасково, Стара Загора, София- област. Също така в село Богдан днес има 100 човека безработни, които работят по програма на Агенцията по заетост. Очакваме, че в събота и неделя ще има на терен по около 1000 доброволци в трите села. Искам да благодаря и на Националното свружение на студентските съвети, които днес се включват с един скромен брой доброволци, около 20, но утре над 200 човека студенти ще бъдат тук". Това каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев, който даде брифинг с актуална информация за щетите в Карловско и броя на хората, които помагат в разчистването на трите постадали села Богдан, Каравелово и Слатина.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев
БТА

"Другата добра новина, на практика със село Слатина ние сме приключили. Там има само три обществени сгради, които се нуждаят от още малко почистване. Работят доброволци от община Троян и смятам, че в следващите два-три дена, село Слатина е окончателно приключило. Там на практика няма частни домове, които не са изчистени", допълни Стоев. 

"Реката си остава и в трите села", допълни Стоев.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев
БТА

"Ние разчистихме инфраструктурата, улиците основно, за да можем да стигнем до домовете на хората. Целта на нашите усилия във вчерашния, днешния и в следващите дни, е именно да разчистим домовете и дворовете. За целта ни е нужна по-малка техника бобкати и такава пристига", обясни областният управител на Пловдив. 

Общо 22 фургона ще предостави държавата на хора, загубили домовете си при наводнението в карловските села,съобщи Стоев като уточни, че от тях пет са в Слатина, седем в Каравелово и десет в Богдан. Фургоните ще бъдат доставени до 10 дни.

Чрез междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане държавата ще преведе на община Карлово 10 млн. лева, припомни Стоев. Той уточни, че те са основно за дейностите, които са извършени, но там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

Пеканов: В началото на октомври ще подадем искане към ЕК за щетите в наводнените села

"В трите села електрозахранването е възстановено на 100%. Остана само уличното осветление, но ние не можем да го възстановим, защото е разрушена самата инфраструктура на улиците, така че и това ще се случи. Водоснабдяването, на 50% го има. На някои места все още го няма, защото са прекъснати водопроводите над речните корита", заяви Стоев. 

Село Богдан
БТА

"Трите лекарски кабинета в селата работят. Нямаме проблеми вече и с лекарското обслужване. В началото имаше два мобилни лекарски екипа, сега местните лекари обслужват населението", допълни Стоев. 

"Екипите на БЧК за психологическа подкрепа на пострадалите в тези тежки за тях моменти, вече е на лице", категоричен е Стоев.

Село Богдан
БТА

От държавния резерв е осигурена 200 тона питейна вода, тъй като все още водата в засегнатите села не е годна за пиене, стана ясно по време на брифинга.

"И трите села са напълно дезинфекцирани, улици, дворове, къщи", съобщи Стоев. 

Село Богдан
БТА

"На 19, в понеделник, 378 семейства ще получат помощите от 375 лева по линия на социалното подпомагане", стана ясно от брифинга на областния управител.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

 
БТА