От 19 септември започва изплащането на еднократната социална помощ от 375 лева на хората
Над 114 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника работи на 15 септември за отстраняване на щетите, причинени от наводнението в селата Богдан, Каравелово и Слатина, съобщиха от Община Карлово.

НПМГ: Вместо букет, дари надежда на нуждаещи се деца в Карловско

На терен за справяне с последиците от бедствието бяха изпратени 44 камиона, 20 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 4 фадроми, 13 верижни багера, 6 щипки, 12 резачки, 6 бобката и други.

Благодарение на усилията на Кризисния щаб броят на техниката, ангажирана в разчистването, плавно се увеличава. Кризисният щаб все още се нуждае от допълнителни мощности и призовава всички собственици на тежка, средна и малогабаритна техника, които биха могли да я предоставят, да се свържат с Община Карлово.

В разчистването на пораженията взеха участие 473 военнослужещи и около 100 доброволци, координирани от военни координатори и 20 служители на общинската администрация. Днес се очакват още над 400 доброволци от държавната администрация и различни общини от цяла България.

На 17 септември броят на доброволците ще се увеличи. От 19 септември - понеделник, започва изплащането на еднократната социална помощ от 375 лева на хората, пострадали от наводненията в карловските села и подали заявления за финансово подпомагане.

Кадри, направени от хеликоптер, показват наводнението в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тези от тях, които имат банкови сметки, ще получат сумата с превод, останалите - в пощенските клонове в населените места. За подпомагане с по 300 лева на ученици в 1-ви и 8-ми клас са подадени 56 заявления от Слатина, Войнягово, Богдан и Каравелово.

Срокът за подаване на заявления е 15 октомври, съобщиха от Дирекция "Социално подпомагане" в Карлово. Днес със съдействието на екипи и транспорт от 61-ва Стрямска механизирана бригада, Община Карлово организира предоставянето на бутилирана питейна вода във всички училища и професионални гимназии в Карлово, както и в средищните училища в Иганово, Кърнаре, Христо Даново и Розино.

Изцяло е възстановено водоснабдяването за битови нужди в Слатина. На 4-часови договори са назначени 35 безработни, които се включват във възстановителните дейности.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата ѝ само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисния щаб ще уведоми своевременно населението.

Над 400 военни се включват в помощ на пострадалите райони в Карловско

Кризисният щаб благодари на всички, които са се включили в работата във вчерашния ден. Призовават се доброволци от цялата страна да се свържат с нас и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.

"Щетите по общинската инфраструктура в Карловско са за над 72 милиона лева". Това обясни пред NOVA кметът Емил Кабаиванов. В тази сума не влизат разрушенията по домовете на хората.

„По отношение на имотите сме описали щетите и сме ги внесли в междуведомствената комисия. Там ще изчислят”, обясни той. 21 семейства остават без дом след бедствието и се нуждаят от настаняване.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382
BIC FINVBGSF
ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6
Титуляр: Община Карлово
БУЛСТАТ: 000471365
Код за вид плащане – 44 51 00