Водоснабдяването е възстановено частично, като село Богдан е изцяло без вода
Възстановено е електрозахранването в пострадалите от наводнението села, съобщиха от Община Карлово.

Ваксинират срещу дифтерит, тетанус и коклюш пострадалите от наводненията в Карловско

Над 92 единици разнообразна строителна техника почиства вчера речните корита, улиците и частните дворове в засегнатите от наводненията карловски села Богдан, Каравелово и Слатина.

За справяне с пораженията бяха мобилизирани 36 камиона, 16 колесни комбинирани багера, 4 булдозера, 3 фадроми, 10 верижни багера, 4 щипки, 6 резачки, 10 бобката и др.

По-голяма част от техниката е осигурена от Община Карлово. Кризисният щаб призовава собствениците на едра, средна и малогабаритна техника да се свържат с Общината, тъй като се нуждае от допълнителни мощности в разчистването.

Продължава битката с щетите след потопа в Карловско (ВИДЕО)

Очаквано броят на доброволците вчера бе значително намалял в сравнение с почивните дни. На терен неизменно бяха 101 военнослужещи от 61-ва Стрямска бригада. Работата на екипите бе координирана от 14 души от общинската администрация.

В края на седмицата се очаква в пострадалите села отново да пристигнат голям брой доброволци, като в петък ще има масирано присъствие на доброволци от различни държавни и общински институции - над 800 души.

Продължава разчистването на речните корита. В село Слатина речното корито вече е 1,5 метра под нивото на улицата. В село Богдан нивото е свалено на 2 метра под нивото на улицата, но изкопните работи продължават, тъй като има още наноси. Укрепват се изградените 4-метрови диги, които ограждат реките.

Електрозахранването във всички села е възстановено. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да може и то да бъде възстановено.

Армията ще помага поне още месец на пострадалите от новодненията в Карловско

Водоснабдяването е възстановено частично, като за съжаление село Богдан е изцяло без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ, Кризисният щаб ще уведоми своевременно населението.

От днес започва и доброволно безплатно ваксиниране срещу тетанус в селата Богдан, Каравелово и Слатина. Община Карлово е осигурила 200 ваксини „Тетатокс“, които ще бъдат поставяни на желаещите в медицинските пунктове на населените места.

Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази.

При нужда общината има готовност да осигури допълнителни количества от ваксините. 200 броя ваксини против дифтерит, тетанус и коклюш са осигурени от Кризисния щаб на Община Карлово. Медицински сестри поставят ваксината в здравните пунктове в трите населени места.

"Ваксината в Карлово е предназначена за хора, които са се наранили при работа с някакви инструменти", заяви д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив.  

Всички желаещи да бъдат ваксинирани трябва да отидат на място. Трудно подвижните хора могат да бъдат ваксинирани и по домовете, след предварителна заявка в кметството на населеното място, предава NOVA.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението населени места. Екипи на община Карлово пръскат с дезинфектант улиците и частните домове, на населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция „Табидез 56“.

Служители на Националното тол управление продължават да помагат в Карловско (СНИМКИ)

Продължава също работата по откриване и безопасно премахване на труповете на загиналите в наводнението селскостопански и домашни животни. До момента екипи на специалисти от община Карлово и лекари от БАБХ са открили и загробили в трупни ями 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки.

Работата на екипите продължава, като те са готови да се отзоват своевременно на всеки подаден сигнал. Кризисният щаб благодари на всички, които се включиха в работата във вчерашния ден.

125 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили продължават да отстраняват щетите, причинени от наводнението в населени места, съобщиха от Министерство на отбраната.

Министерство на отбраната

От 61-ва Стрямска механизирана бригада на терен в селата Слатина, Каравелово и Богдан са 85 военнослужещи с 6 единици техника. От авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево 40 военнослужещи действат в село Богдан.

Приоритетно се отстраняват щети в обществените сгради и частни домове на самотни хора, в най-засегнатите от бедствието населени места на Община Карлово.

Призовават се доброволци от цялата страна да се свържат и да вземат участие дейностите по възстановяване на засегнатите села.

Банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382
BIC FINVBGSF
ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6
Титуляр: Община Карлово
Код за вид плащане - 44 51 00