След десет дни битка с щетите от наводнението в Карловско - как хората в бедстващите села започват живота си отначало. В неделя багерите извадиха 30 коли от коритото на река Татлъ дере, предава NOVA.

Те са били отнесени на километри от село Каравелово. Първите хора, пристигнали след потопа, са военните. „По отношение на спасителната операция - водата е стихия и течението беше изключително силно в онзи момент.

След бедствието в Карловсто: Ще тръгнат ли на училище децата от наводнените райони

Рискът да загубим някого от нашите хора също беше доста голям”, разказа командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков. Зам.-кметът на Карлово Николай Цветков посочи, че почистването в Каравелово е в ход.

Разчистени са основните улици, за да се осигури достъп до всички засегнати къщи. „В долната част на селото сме успели да изчистим къщите отвътре. Сега се чистят дворовете. В горната част - все още няма нормален достъп. Вниманието ще бъде насочено натам”, уточни той.

Албена живее в частта от селото, понесла вълната. По думите ѝ е извършено едно „огромно престъпление” в общодържавен мащаб. „Наносите са от стотици хиляди кубици рязани дървета, има и изкоренени. От години сигнализирам и се възмущавам. Пред къщата ми се бият печатите на дървесината”, уточни тя.

Курсанти от НВУ и ВВВУ се включиха в помощ на пострадалите в Карловско (СНИМКИ)

Жената добави, че от шест месеца от гората се смъкват 12-метрови трупи с диаметър над 50 см до 1,5 м. „Това са огромни дървета. Въпросът къде е останалата част от тях също стои. Абсолютно безконтролна сеч.

От февруари покрай къщата ми минават камиони с огромни трупи”, каза още Албена. Военните продължават работата си по разчистването. „Предстои да направим нов план, по който да тръгнем от единия край на селата и да караме, докато се свърши. Тоест, прогнозата ни, че нашето участие ще продължи поне още месец”, посочи ген. Дешков.
nova.bg