Освободиха общините Карлово, Марица и Калояново от заплащане на отчисленията за депониране на отпадъци
Засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на депонирания отпадък, които в момента са 95 лева на тон. Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова, за което ще издаде заповед, съобщиха от МОСВ.

Наводненията в Карловско: Продължава борбата с бедствието

Според указанията в заповедта при депониране на отпадъците, образувани при отстраняването на последиците от наводненията на територията на общините Карлово, Марица и Калояново, няма да се заплащат отчисления от такси.

Съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО) общините заплащат отчисления в размер на 95 лв./тон по чл.64 и обезпечения почл. 60 от ЗУО, които се определят от собствениците на депата.

За да се предотвратят екологични щети и нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, ще се упражнява завишен контрол на количествата и вида на депонираните отпадъци, образувани в резултат от отстраняването на последиците от наводненията на територията на засегнатите общини.

Сред действията, които МОСВ предприема, е и ускорена процедура за обособяване на временни площадки за едрогабаритни битови отпадъци. В тази връзка директорът на РИОСВ-Пловдив информира кметовете за необходимостта от осигуряване на такиви площадки за събиране на отпадъците от бедстващите населени места.

Това ще позволи на домакинствата безвъзмездно да предават едрогабаритни отпадъци (електрическо и електронно оборудване, биоразградими и др.отпадъци), до достигането им до лица, притежаващи съответните разрешителни/регистрационни документи по Закона за управление на отпадъците.

Действията, които следват от заповедта на министъра на околната среда и водите, са част от помощта на правителството към пострадалите и местната власт.

В бедстващите след потопа села: Докато едни помагат, други мародерстват (ВИДЕО)


Междувременно Министерство на земеделието, МВР и Прокуратурата започват проверки на извършената сеч в района на наводненията в Карловско. Целта е да се установи дали има допуснати нарушения и дали тези дейности имат връзка с бедствието.

По-голям остава проблемът с настаняването на бедстващите хора. 7 къщи са напълно разрушени, 60 са необитаеми, а 84 са негодни за живеене. Министерството на отбраната е уверило, че ще предостави контейнери, които стават за живеене, дори и в есенно-зимния сезон.

Заместник-кметът на Карлово Данка Люртова каза в ефира на NOVA, че в най-тежко засегнатите села има нужда от помощ от доброволци, както и от малкогабаритна техника.

Стотици хора пълнят кофи, чували и багажници на коли с огромни количества пъстърва от рибарник, пометен от придошлата река Стряма. Приливната вълна повлече десетки тонове риба по течението, а жадните за плячка стават все повече.

Под вода: Разпространиха кадри от разчистването на наводнените села

Много вероятно е рибата да е замърсена, което може да причини хранителни натравяния, предупреждават потърпевшите собственици. Някои от сдобилите се с безплатна пъстърва твърдят, че ще пълнят фризерите си, но част от хората продават рибата.

Няколко мъже са опитали да разбият преграда на рибарника, за да бъдат изпуснати още тонове риба. Стигнало се е и до конфликти между бракониери, опитали се да отблъснат конкуренти.
nova.bg