Всички хора, засегнати от наводненията, са подслонени
Всички хора, чиито домове пострадаха от наводненията в Карловско, са подслонени. "Всеки ден приготвяме по 300 порции храна, която се раздава. Осигурени са и се раздават 30 000 бутилки по 1,5 л вода". Това каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

БТА

Той добави, че работят комисиите, които описват щетите по частните имоти и по общинската и държавна инфраструктура.

Кадри, направени от хеликоптер, показват наводнението в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Броят на техниката, която работи на терен, за да разчисти след наводнението, е увеличена, както и броят на хората, ангажирани с преодоляване на последствията от бедствието, стана ясно на брифинг.

БТА

В неделя в селата Богдан, Каравелово и Слатина са работили 31 тежки машини, а в понеделник те вече са 69. В село Каравелово в момента работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона с щипка, 60 доброволци и 60 войници с 5 резачики. В село Богдан работят 10 фадроми, един верижен трактор, 5 самосвала, 4 веришни багера, един камион с щипка, 20 доброволци и 94 войници с още един багер и 4 резачки. В село Слатина работят 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войници с 4 собствени резачки, 10 горски работници с резачки и 25 доброволци. За Слатина допълнително се договаря техника, която ще бъде предоставена от частни фирми и ще бъде незабавно насочена към Слатина.

Стоянов за наводненията: Показахме, че държава има и реагирахме адекватно (ВИДЕО)

На терен работи и техника на горското стопанство в Смолян. От Напоителни системи - Сливен са предоставили мощен багер, с който се възстановява скъсаната дига в района на село Трилистник.

БТА

От АПИ са докарали 15 самосвала, 6 комбинирани багера, 40 доброволци от "Националното ТОЛ управление", както и 30 човека от "Автомагистрали", които вече работят, съобщиха от АПИ. Очакват се още два багера.

БТА

По думите на министърът на земеделието и горите няма констатирана незаконна сеч. Основната причина за бедствието е голямото количество дъжд.

В раойна на тези три села водата е донесла над 10 хил. куб. м дървен материал. Предстои да бъде извлачен, нарязан и извозен.
Част от него ще отиде при жителите на тези населени места, за да бъде използван за огрев. Освен дървения материла има огромно количество земна и скална маса.

БТА

За разчистването на селата ще са необходими около 2 седмици и след това ще започнат възстановителните дейности, които ще отнемат много време. Голям проблем е и водоснабдяването. На ВиК - Пловдив е възложено да работи приоритетно около района на Карлово и Сопот, стана ясно на брифинга.

БТА


Мобилна група от звеното „Български документи за самоличност” към РУ-Карлово започва посещения в селата Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са засегнати от наводненията през последните дни. Организацията е създадена от ръководството на областната дирекция на МВР, а целта е да бъдат улеснени максимално всички местни жители, чиито лични карти са унищожени заедно с имуществото им.   

Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където предварително следва да бъдат предоставени списъци с желаещите да се възползват от тази възможност.  Изготвените вече лични документи също ще бъдат предоставени на място, срещу личен подпис.

БТА