Има наводнени къщи, евакуирани хора и блокирани пътища
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, които се намират западно от град Карлово. Вследствие на продължителния интензивен дъжд, паднал на територията на община Карлово днес, са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново и в град Клисура.

В част от с. Богдан електрозахранването е прекъснато, паднали са стълбове за улично осветление, запушени са мостове и шахти, съобщиха от пресцентъра на общината.

Има паднали и подкопани мостове, поради което са непроходими участъците: с. Каравелово – с. Богдан; с. Московец – с. Богдан, с. Слатина – с. Розино, с. Дъбене – с. Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, към момента село Богдан е недостъпно.

Кризисен щаб ръководи действията по спасителните дейности. Осигурени са храна и места за нощуване на нуждаещите се хора.

В село Богдан са евакуирани 20 души с хеликоптер.

Хеликоптерът ще работи до края на светлата част на денонощието. Има готовност да се включи и втори хеликоптер.

Към селото пътуват специалисти сапьори, които да проучат къде може да се постави мост, за да се направи връзката с другата страна на реката.

Евакуираните по въздух ще бъдат настанени в болница в Карлово, където са създаден условия.

Наводнение село  Каравелово
БТА


Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово, съобщиха от Здравното министерство. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Медижиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена, уверяват от ведомството.

Десетки екипи на полицията и пожарната от Пловдивска област са на помощ на бедстващото население от наводнените Карловски села.

Наводнение село  Каравелово
БТА

По-рано Николов пристигна в района и обясни, че на практика цялата полицията и пожарна от областта, както и военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, работят по десетки сигнали. "Има застрашени хора, но за момента не са с пряка опасност за живота. Дали сме указания да се качат нависоко и да изчакат силите от съседни области – лодки, спасители, алпинисти, които пътуват към мястото, включително и от Столична община", каза тогава той.

Малко по-късно от Столичната община съобщиха, че по нареждане на кмета на Йорданка Фандъкова два екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ заминават за оказване на помощ и съдействие в село Богдан. Екипите са оборудвани и разполагат с две лодки и техника. 

Николов посочи, че на практика в момента село Богдан е откъснато, тъй като поне четири моста са разрушени. Чакаме да се стабилизира времето и да излети хеликоптер, който да помогне с допълнителна информация, каза още той.

В село Богдан има една напълно разрушена къща.

Всеки един сигнал се отработва и се отзоваваме там, където можем да стигнем, добави директорът на ГДПБЗН.

До края на деня очакваме стабилизиране на времето и спиране на валежите, допълни Николов.

Заради обилните дъждове има скъсана дига на река Стряма, евакуирани са хора, запушен е мост.  

Комисар Николай Николов каза още, че на две места дигите на река Стряма са повредени, но няма опасност от тази повреда. Според него е чудо,че няма пострадали и загинали хора. "Такъв потоп, излял се от небето, не се случва всеки път", каза още той.



Наложи се да затворят Подбалканския път заради наводнени участъци и прохода Троян-Кърнаре заради свлачище.   

Най-тежко е положението в Богдан, където местната река е излязла от коритото си. Има наводнени къщи. Наложила се е и евакуация на хора

Мощна буря с проливен дъжд удари Пазараджик (СНИМКИ/ВИДЕО)

Спасен е и човек, заседнал с колата си на моста в селото. Залети от водата пътища има и на други места в региона. Сред блокираните артерии е и тази за Московец. В селата няма ток и интернет връзка. Залети от водата пътища има и на други места в региона.



Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово, съобщи кметът на населеното място Славка Червенкова.

"Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат. Имам бедстващи хора, евакуирани в момента, заяви още кметът". Те ще бъдат настанени временно в кметството.


По думите ѝ се очакват големи свлачища в планината над селото. 

Червенкова заяви, че изчаква техника, която да започне да вади падналите дървета в коритото на реката.

Частично са разрушени къщи в селото и огради.

"Няколко къщи са наводнени в село Розино", съобщи кметът на селото Али Кючук. При нас се изля много дъжд и дори в момента продължава да вали. Валя и през цялата нощ, каза той.

Кючук съобщи, че две улици са разрушени, а главният път в селото е наводнен. Има наводнени къщи и мазета, запушени са канали, които отвеждат водата, но няма бедстващи хора, добави кметът на селото.

"Положението в село Слатина е бедствено", заяви кметът на населеното място Петър Делков. По думите му деретата и коритото на река Стряма не могат да поемат толкова големи количества дъжд.

В село Слатина има три напълно разрушени къщи и един магазин, стана ясно на брифинг.

Делков посочи, че обилните валежи са започнали още в 2:00 часа през нощта и досега не са спирали. "На места асфалтовата настилка е отнесена от дъжда", каза още той.

"Поне 40 къщи са наводнени в село Каравелово", съобщи кметът на населеното място Славка Червенкова. Положението е много зле. Мостовете над река Татлъ дере, които са при Културния дом и ракиджийницата, преливат.

"Имам бедстващи хора, евакуирани в момента", заяви още кметът. Те ще бъдат настанени временно в кметството. По думите ѝ се очакват големи свлачища в планината над селото.

Червенкова заяви, че изчаква техника, която да започне да вади падналите дървета в коритото на реката.

Поради голямото количество на валежите, паднали през последното денонощие, от 08.00 часа е преустановено движението на влаковете в междугарието Христо Даново-Клисура, част от 3-та главна жп линия София-Карлово-Бургас.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заминават от българо-турската граница за бедстващите райони на Община Карлово, пострадали от тежките наводнения. Заедно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, двамата ще съдействат на място за организацията на спасителните дейности на пострадалите.

В 14:10 часа от 24-а авиобаза Крумово излетя хеликоптер „Кугар“ със задача да направи оглед на наводнените райони, да определи границите и мащаба на бедствието и да извърши евакуация на пострадали хора в района на селата Богдан и Столетово.

От сутринта 85 военнослужещи с техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада оказват съдействие за преодоляване на последиците от наводненията в Карловско. Към тях в последните часове се присъединиха и водолази. Общият брой на военнослужещите, които действат на терен, е 89 души с 14 единици специализирана техника.



Копривщица също е под вода. Улиците са наводнени.

Нов порой се изсипа над Карлово

Причините са активирани от дъждовете свлачищни процеси и наводнен железен път в участъка, съобщиха от НКЖИ. Пътниците от пътнически влакове 30111 София-Карлово и 30114 Карлово-София се превозват с автобуси между Христо Даново и Клисура.

Бърз влак 3621 от София за Бургас се отклонява през Казичене-Пловдив-Карлово и оттам по маршрута си. Ускорен бърз влак 3602 от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово-Пловдив-София през Казичене.

Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Предприети са незабавни мерки за отводняване на железния път, разчистване на наноси в участъка и възстановяване на движението. 

Следствие на проливните дъждове от тази нощ Военното предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот е спряло производствения си процес, съобщават от Министерството на икономиката.

ВМЗ-Сопот спря работа заради дъждовете

Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно в производствената част в Сопот, за да не се допусне авария. Заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова пътува към завода, за да се запознае на място със ситуацията.

Ако е необходимо, ще бъде осигурена логистична помощ от други предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията.

След като инспектира строителството на интерконектора Гърция – България при Стара Загора и Хасково по-рано в петък, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков отпътува спешно към карловското село Каравелово. Министърът отива в селото, за да се запознае на място с нанесените от водната стихия щети.

От Националната следствена служба са започнали разследване във връзка с наводнението в няколко села в община Карлово. Проверява се евентуално извършено престъпление по чл. 335 от Наказателния кодекс, а именно за причиняване по непредпазливост на наводнение, в резултат на което са настъпили значителни имуществени вреди.  Местопроизшествието бе посетено от прокурори от Окръжна прокуратура-Пловдив и Районна прокуратура-Пловдив.

Ще бъдат разпитани длъжностни лица от Басейнова дирекция - Пловдив, структури на Напойтелни системи, на общината и на МРРБ.

От Националната следствена служба съобщиха, че имат данни за неконтролируемо изсичане на дървесина, което би могло да има причинно-следствена връзка със случилото се.

Техника на пътноподдържащото дружество за област Пловдив ще подпомогне община Карлово за справяне с бедственото положение в района от проливните дъждове, съобщиха от АПИ. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Иво Иванов разговаря с кмета на Карлово Емил Кабаиванов и уточниха ОПУ-Пловдив да изпрати специализирана техника за овладяване на ситуацията на общинския път между селата Дъбене и Войнягово в община Карлово.

Река Стряма преля в карловското село Климент.

Вода започна да приижда вода по улиците на пловдивското село Войнягово, съобщава БНР.

Ето какво споделиха жители:

"Сега започва във Войнягово, ето водата. Тука между Войнягово и Дъбене е паднал мостът и е запушил. Имаше един малък мост, който е паднал. И сега през нивите водата влезе в селото. Водата е до колене.

"Не може да се мине, въобще, наникъде. Единственото минаване е оттук надолу през Баня, ако не е паднал моста".

"Откъде е тая вода и ние не знаем, някаква вълна, може да са пуснали язовира в Климент, сигурно, не знам".
 
nova.bg/БТА