Следствие на проливните дъждове от тази нощ Военното предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот е спряло производствения си процес, съобщават от Министерството на икономиката.

Имаше наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно в производствената част в Сопот, за да не се допусне авария.

"До 24 часа ще се възстанови изцяло електрозахранването към производствената площадка на ВМЗ в Сопот". Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова по време на посещение в завода.

Заради проливните дъждове: Частично бедствено положение в пет села в Подбалкана (ОБЗОР)

Заместник-министър Щонова отиде във „Вазовски машиностроителни заводи“, за да се запознае на място със ситуацията, след като тази нощ, вследствие на проливните дъждове, производственият процес в тази част на завода бе спрян.

Към момента всички помещения са отводнени. Действано е много бързо, след като сутринта складове и производствени цехове бяха под вода. Още в ранните часове е било спряно и електричеството на цялата площадка на завода в Сопот. Така е елиминиран рискът от възникване на производствена авария.

Част от цеховете на завода в момента не работят, но предстои тяхното поетапно включване. Зам.-министър Щонова поясни, че няма пострадала готова продукция. „Искам да поздравя екипа на място, който е действал изключително бързо и адекватно и в никой момент не е имало риск за работниците на ВМЗ, което е най-важното“, подчерта зам.-министър Щонова.

По нейни думи ситуацията в региона е много тежка. Има и служители на ВМЗ, които не са могли да стигнат до работните си места заради състоянието на инфраструктурата след проливните дъждове.

„ВМЗ ще предостави хранителни продукти на бедстващите хора от района. В контакт сме с Община Карлово и имаме готовност да окажем съдействие за всичко друго, за което сме в състояние да помогнем“, каза още зам.-министър Щонова.

Тепърва ще се правят и детайлни огледи, за да се прецени какви са материалните щети във ВМЗ и какво ще е необходимо за да се отстранят – и като време, и като ресурси, стана ясно по време на посещението в завода.

Зам.-министър Щонова бе посрещната в Сопот от изпълнителния директор на ВМЗ Иван Стоенчев, като двамата разговаряха и с много от работниците на място. 

Припомняме, че частично бедствено положение е обявено в пет села в в западната част на община Карлово след обилните валежи от миналата нощ, които продължават и в петък. Наводнени са къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово.   

Наложи се Подбалканският път да бъде затворен за движение заради наводнени участъци
БГНЕС