Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията, посочи той
Държавата ще осигури временни жилища на загубилите домовете си след наводненията. Това коментира в „Здравей, България” по NOVA министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той се надява, че впоследствие ще има и по-сериозна реакция.

„Има разследващи органи, които трябва да си свършат работата - да установят къде е причината и кой е довел до това състояние. Ако има виновен, да си понесе наказанието”, посочи още той.

Над 150 военни в битка с щетите от водното бедствие в Карловско

По думите му няма забавена реакция и на местата, откъдето са получили сигнали, са реагирали мигновено. „Още на 2 септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, уточни той.

Той подчерта, че още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово. „Показахме, че държава има и реагирахме адекватно. Всички получени сигнали са отработени”, заяви Стоянов. И допълни, че няма места, които да са недостъпни.

Кадри, направени от хеликоптер, показват наводнението в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според него, за да бъдат отворени най-важните артерии, ще отнеме седмици. Стоянов каза, че е изкарана цялата възможна техника, която се намира близо до карловските села. „При поискване - ние реагираме мигновено. Има я и работната ръка. Но техниката не може да се влезе в средата на селото, докато липсват подходи”, подчерта министърът.

„Армията беше подценявана 30 години, но винаги са разчитали на армията. Време е да помислим и за Българската армия също”, апелира той.