От Министерството на отбраната разпространиха ексклузивни кадри, направени от въздуха от хеликоптер „Кугар“ на ВВС по време на спасителните дейности на 2 септември, които показват наводнението в Карловско.

Министерство на икономиката и индустрията

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, които се намират западно от град Карлово. Вследствие на продължителния интензивен дъжд, паднал на територията на община Карлово днес, са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново и в град Клисура.

В част от с. Богдан електрозахранването е прекъснато, паднали са стълбове за улично осветление, запушени са мостове и шахти, съобщиха от пресцентъра на общината.

Министерство на икономиката и индустрията


Има паднали и подкопани мостове, поради което са непроходими участъците: с. Каравелово – с. Богдан; с. Московец – с. Богдан, с. Слатина – с. Розино, с. Дъбене – с. Войнягово. Движението се извършва по обходни маршрути, към момента село Богдан е недостъпно.

Кризисен щаб ръководи действията по спасителните дейности. Осигурени са храна и места за нощуване на нуждаещите се хора.

„До момента нямаме тежки новини за загинали и пострадали хора“. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той определи като чудо фактът, че няма жертви: „Наистина е чудо. Такъв потоп излял се от небето не се случва всеки път."

Министерство на икономиката и индустрията


В село Богдан са евакуирани 20 души с хеликоптер. Хеликоптерът ще работи до края на светлата част на денонощието. Втори военен хеликоптер „Кугар“ с екипаж от 24-а авиобаза Крумово ще достави днес хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и спасителните екипи, които действат в селата, пострадали от пороите в Карловско. Машината излетя в 18.24 ч.

снимки на наводнението в Карловско от въздух
Министерство на отбраната


Поради прекъсването на пътищата в Подбалкана вследствие на проливните валежи, в изолираните райони доставката ще бъде извършена чрез хеликоптер. По този начин спасителните екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и утре.

Министерство на икономиката и индустрията


Комисар Николай Николов каза още, че на две места дигите на река Стряма са повредени, но няма опасност от тази повреда.

Експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ обхождат територии около река Стряма в Пловдивска област. Дирекцията следи нивата на реките в  района, както чрез системите за ранно предупреждение, така и чрез контакт с Националния институт по метеорология и хидрология. Това съобщиха от пресцентъра на дирекцията. От там уточниха, че заради продължаващите валежи, нивото на река Стряма при моста на град Баня в момента се покачва.

На други места в Източнобеломорския район няма данни за наводнения вследствие на придошли води от реки. По данни от системата за ранно предупреждение за водосбора на реките Марица и Тунджа нивата на реките (с изключение на река Стряма) са под праговете за тревога, като не се очаква да бъдат достигнати и след валежите през предстоящите дни.

Създадена е организация за събиране и обобщаване на оперативната информация, поддържа се връзка с дежурните звена при областните и общински администрации, кметове на населени места, „Напоителни системи“ ЕАД, Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ на ДАМТН, НЕК „Предприятие язовири и каскади“, регионалните структури на ПБЗН. Чрез обработка на оперативната информация се следи за състоянието на язовирите, реките, както и критични участъци по диги, укрепителни съоръжения и засегнати населени места. Поддържа се непрекъснато връзка с компетентните органи в района на компрометираната дига на река Стряма.

В Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ досега са постъпили два сигнала за излизане на реки извън коритото си. Скъсана е дига на реката в село Богдан, община Карлово. Водата залива селото. На някои улици водата е достигнала 1,5 метра при първите етажи на къщите.