В Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва. В резултат на това най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

Властите призоваха жителите на пострадалите села в Карловско да не пият чешмяна вода.

Над 150 военни в битка с щетите от водното бедствие в Карловско

Възстановен е мостът между селата Богдан и Московец, възстановен е и малкият мост на Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли, добави той.

"Най-важното беше да спасим хората и тук имаме пълен успех, тъй като нямаме нито един загинал и пострадал, което рядко се случва при такова широкомащабно бедствие. Това се случи благодарение на активната подкрепа на армията, спасителните екипи на пожарна безопасност. Благодаря и на Софийска община, която изпрати три много добре оборудвани и подготвени екипа, които спасиха поне половината хора в Пловдивска област. Активно се включиха и военните от 61-ва Стрямска бригада и доброволци", добави Стоев.

Той заяви, че вторият етап е свързан с обгрижване на спасените хора. Третият етап е свързан с дейности по разчистване ремонти, обезопасяване и обеззаразяване.

След наводненията: Започва отстраняването на щетите в Карловско

"Неслучайно казвам обеззаразяване, тъй като вследствие на дъждовете и натрупаните наноси има голяма опасност да плъзнат зарази и епидемии. Затова тук са ръководителите на областните дирекции на БАБХ и РЗИ, които предприемат мерки", каза още Ангел Стоев.

Той предлага и хората, които са пострадали да получат по половин минимална работна заплата.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев е започнала вътрешна проверка за извършваната сеч в района на Карлово. До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села - Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ.

Провежданите сечи са с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателни сечи. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираните сечи не са приключили, като всички са в съответствие с 10 годишен план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични анализи. В близките дни предстои и изготвянето на цялостен доклад от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Около реките и постоянните водни течения има забранителен режим да се извършва сеч, съгласно Международния сертификат за правилно и устойчиво управление на горите. Голяма част от дърветата, които виждаме изкоренени в репортажите, са именно от тези зони, в които действа забранителния режим, посочват от МЗХ.
БГНЕС