В карловските села Богдан и Каравелово - най-засегнати от прииждането на река Стряма,  предстои разчистването на тонове тиня и дървесина, влачени от водната стихия.  До късно вечерта продължи и подготовката на временния мост между Богдан и Московец, за да се осигури транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място, съобщава БНР.

Над  200 са наводнените къщи в 6- те бедстващи села в Карловско. Справянето с пораженията ще отнеме около 2 месеца, прогнозира кметът Емил Кабаиванов.
"Нямаме хора, които са без храна, без подслон и без медицинска помощ. От тук нататък ни чака описване на щетите, кандидатстване пред Междуведомствена комисия и много работа заедно с кметовете и с населението, както и с доброволци, които ще се отзоват.



Пострадалите семейства няма да могат да се справят сами, за обществените сгради също ще трябва помощ:

"В момента реката се е оттекла в коритото, но селото представлява едно дере, потънало в кал и тиня. Всички е в окаяно положение".

"Читалището е в тиня. Салонът не може повече да се ползва, вътре има дървета. Нещо страшно е", посочи секретарят на читалището.

Половината село Трилистник остава под вода

Още вчера започна и организацията на доброволците, най-напред хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

"Имаме няколко активни групи във Фейсбук. Мисля, че можем да мобилизираме хора. Отделно, от много краища на страната по света имаме предложения за помощ. Питат ни какво ние е необходимо и това предполага, че ще се избистри, какво е най-неотложно, за кого и до каква степен общината може да го поеме и до каква степен да разчитаме на дарения".



Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има  множество паднали дървета, съборени постройки и сгради, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази сутрин се събира. Непрекъснати обходи ще се правят и в двете най-пострадали села.

Поредна безсънна нощ за жителите на Каравелово. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с последствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, все още минават през домовете на хората, съобщава NOVA.

Част от жителите изгребват калта и тинята, с които са залети къщите им. При много семейства имуществото е унищожено напълно. „Трагедия голяма, стрес, притеснение. Не можем да спим спокойно. Сега разчитаме държавата да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода”, обясни местна жителка.

След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Каква е ситуацията в Карловско

В цялото село водата е влачила огромни дървета.Те са от гората, от Балкана. Там деретата са затрупани, има неизчистени корита. Коритото на реката до нас мисля, че последно беше изчистено през 2000 г. Виновни са управляващите. Говори се, че горите се изсичат безразборно, но досега никой не се намеси, за да спре това”, каза Христо Христов.

Министърът на земеделието разпореди проверка как е извършена сечта в околността и дали тя има отношение към потопа, залял населеното място. В Каравелово в неделя идват доброволци от цялата страна, за да помогнат за разчистването на дворовете и къщите.
БНР/NOVA