С около 10 сантиметра е спаднало нивото на водата в наводненото днес от придошлата река Стряма село Трилистник, община Марица. На място дежурят екипи на полицията и пожарната, съобщи за БТА кметът на общината Димитър Иванов. Половината село е под вода, като най-тежко е положението в източния му край. Към този час няма бедстващи хора, допълни Иванов.
 

Трилистник наводнение
МОСВ


След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Каква е ситуацията в Карловско

Кметът обясни, че обстановката в селото се следи, но докато водата не се оттече сама, няма какво да се направи. Наблюдава се и съседното село Рогош, тъй като реката се отводнява към източната му част, но засега там няма опасност. Според информация на институциите нивото на река Стряма спада, но бавно, каза Иванов.

Той благодари за съдействието на десетки доброволци от селото и съседни населени места, екипите на пожарната, полицията, военните. "Чакаме с техника и помпи и в момента, в който е възможно, ще предприемем действи", допълни Иванов.

По-рано главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи, че от селото са изведени 40 души. Водата от придошлата река заля Трилистник рано в събота. Част от евакуираните хора в момента са при роднини в Пловдив или Рогош, други стоят в центъра на селото, където е сухо и изчакват водата да спадне, каза още кметът на общината.
 

Трилистник наводнение
МОСВ

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на "Напоителни системи", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно след като директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Васил Узунов заедно с експерти от дирекция „Контрол“ са обходили участъка от реката между селата Калековец и Маноле, съобщиха от дирекцията. Информацията за очакваната приливна вълна беше получена вчера от Национален институт по метеорология и хидрология и незабавно бяха предупредени кметовете на всички населени места, допълниха оттам.

След наводнението: Нормализира се движението по АМ „Тракия“ в посока София

След спадане нивото на водата от "Напоителни системи" ще предприемат действия за възстановяване на дигата при село Калековец. Това ще се извърши вероятно в началото на следващата седмица, уточниха от Басейнова дирекция.
БТА