От дълги години в страната ни има смесица от беззаконие и безотговорност. Отнасяме се с пренебрежение към големи теми. Бедствията зачестяват и нищо, което се прави след това, никога няма да е достатъчно. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на NOVA.

Главните прокурори у нас участват в политическия дебат, тъй като, чрез разширено тълкуване на Конституцията, те успяват да държат под контрол цялата изпълнителна власт. Това ще продължи да бъде така, ако не се постави рамка, което може да направи само Конституционния съд, заяви Крум Зарков.

Според него проверките, които се назначават от прокуратурата, трябва да бъдат ограничени само до наказателните преследвания. В противен случай се обезсмисляло съществуването на много независими държавни органи.

Той заяви, че целта на служебното правителство е да подготви закони, така че, когато новите депутати седнат зад банките, да започнат да дебатират бързо. Една от идеите е да се създаде нов орган, който да разследва само корупцията по високите етажи на властта. Следващата седмица служебната власт ще излезе с предложение и за това как да се избира въпросният орган.

След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Каква е ситуацията в Карловско


Ако той бъде избиран от парламента, това означава, че ще го назначава мнозинството, което пък ще крепи правителството. Това не ми се струва работещ вариант и следващата седмица ще предложим други решения”, каза Зарков.

Той коментира и твърденията на левицата, че президентът Румен Радев се меси в предизборната кампания чрез настоящия кабинет.

„Всяко служебно правителство е било подлагано на подобна критика. В случая мога да кажа, че тя е напълно безпочвена”, категоричен бе Зарков.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA