Мащабите на бедствието в община Карлово са огромни, предизвикателството пред институциите и доброволците е сериозно. Във вчерашния ден, по моя преценка, над 1000 доброволци от цялата страна се включиха в помощ на жителите на наводнените села в общината. Това каза председателят на Националната асоциация на доброволците в Ясен Цветков.

Над 100 военни шести ден оказват помощ в Карловско (СНИМКИ)

"Българинът, разбере ли за такава трагедия, се организира лесно и спонтанно. Ние сме народ, който бързо се обединява, може би бързо ни минава и еуфорията, но поне успяваме в момента на еуфория да направим така, че да помогнем. Пример е това, което се случи във вчерашния ден", допълни Цветков. Той отчита сериозен интерес към доброволческата дейност в България.

"Всеки доброволец е ценен. Голямата техника, големите машини работят на широки пространства – на обществени места ( улици, площади, паркове), а дворовете на къщите, мазетата, пространството вътре в самите къщи, може да се изчисти само с лопати, колички, кофи, с подръчни средства", посочи Ясен Цветков.

По думите му след геройството, което вчера се случи- с многото хора и с помощта за бедстващите, куражът сред пострадалите се е повъзвърнал, хората са обнадеждени. "Те имат нужда да видят, че не са сами, че на някого му пука. "Но не бива да забравяме, че те са преживели голяма трагедия и са пострадали страшно много. Разрушени са къщите им, тепърва ще се разбере къде може да се живее, къде не може. Съсипани са мебели, покъщнина. Хората са вложили всичко в домовете си, а сега го губят, огромна трагедия е това. Не се знае кога ще бъде възстановено всичко това, със собствени средства пострадалите няма да могат да се справят изобщо и трябва външна помощ", смята Цветков.

Президентът посети наводнените населени места в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Националната асоциация на доброволците в Република България, заедно с други организации, подготвя призив към хората да се включат с помощ и в следващите почивни дни. "Аз апелирам, който идва, да си носи ботуши, лични ръкавици и лопата", посочи Цветков.
БТА