Румен Радев пристигна малко преди обяд
Президентът Румен Радев посети пострадалите от проливните дъждове в петък населени места в Карловско. Държавният глава пристигна малко преди обяд, за да се запознае с щетите. Той благодари на всички служби, които са се включили в преодолавянето на последиците от наводненията:

"Благодарение на тях при едно такова мощно наводнение нямаме жертви и нямаме пострадали хора. А това е най-важната новина. Материалните щети са големи. Най-важното в момента е да продължат огледи на всички пострадали домове за да сме сигурни, че няма хора в риск. Да има доставка на най-необходимото, на първо време на вода и храна и разбира се при успокояване на обстановката по най-бързия начин тук с местната власт да се опишат щетите за да може държавата с каквото може", заяви президентът Румен Радев по време на брифинг. 

Румен Радев Карловско
БТА

"Вижте какви са резултатите от климатичните промени", заяви Радев. 

"Тепърва ще се срещна с хората, но очаквам държавата да помогне с всичко, което може", допълни президентът.

Румен Радев Карловско
БТА

След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Каква е ситуацията в Карловско

Трябва да се мисли за аварийно-спасителни отряди, такива центрове като в София трябва да има на още места в България, да не казвам във всеки областен град, армията действа самоотвержено, но това не е тяхната дейност, заяви Радев.

Румен Радев Карловско
БТА

Трябва да има хора специалисти и много добре оборудвани и отлично подготвени, както тези в София, добави Радев.

"Много е важно е в момента да има засилена охрана за да не се допуснат кражби от домовете, изоставени от хората и мисля, че това ще бъде гарантирано", допълни Радев. 

Румен Радев Карловско
БТА

В брифинга участие взе и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той обясни, че като цяло обстановката в страната е спокойна, като изключение правят община Карлово и Трилистник. 

Румен Радев Карловско
БТА

"За Трилистник, водите са на много високо ниво, 40-50 сантиметра. Държим постоянна връзка с кмета и засегнатите хора. 40 човека са изведени. Няма пряка опасност за техния живот. Колегите от ВВС отново незабавно са се намесили с 2 хеликоптера. Земеделският министър изпрати тежка техника за да може да възстанови или да направи нови отвори на дигата, така че да може водата да се оттече. Три екипа има наши там, които са готови незабавно да реагират, но само тогава, когато водата оттече, иначе е безсмислено, ще бутнем къщите на хората. Като цяло обстановката в страната е спокойна. Изключение правят община Карлово и Трилистник в момента", каза на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Румен Радев Карловско
БТА

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обобщи:  "Засегнати са 7 селища: Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбово и Огняново. В различна степен има над 200 наводнени къщи, които ще ги описваме впоследствие.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев също пристигна на мястото на наводненията.