Проверява се дали извършената сеч в района също е причина за наводнението
Над 190 л/кв.м са се изсипали в района на селата около Карлово, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по NOVA.

Той посочи, че към момента няма данни за скъсана дига. Водосборният басейн е голям. Това е довело до покачване на вълната. Ще се провери дали извършената сеч в района също е причина за наводнението, каза още Демерджиев.

Първите евакуирани бяха спасени с летателна техника на Министерството на отбраната. Петнайсет души са в болници. Днес започва оглед на пострадалите къщи в с. Богдан, посочи вътрешният министър и обясни, че част от евакуираните са в читалището с. Каравелово. За тях са осигурени храна и лекарства.

След рекордните 191 литра на квадратен метър дъжд: Безсънна нощ в Карловско

В с. Богдан все още има непроверени къщи, това ще стане след оттеглянето на водата. Няма загинали при бедствието, няма и сериозно пострадали, каза Демерджиев.

Той не скри, че има много сериозни материални щети. „Реката се е изливала по улиците. Течението, неговата сила е носила дървета, коли. Много дървета са свалени от планината. Едно от оплакванията на местните хора, което ще бъде проверено, е, че е допринесла сечта в района”, заяви Демерджиев. Той е категоричен, че предстои проверка по това подозрение. „Тече разследване. И вчера не се срещнах с представителите на следствието, но ще има координация”, обеща ресорният министър.

Иван Демерджиев коментира и зачестилите напоследък нарушения по пътищата, някои от които станали и причина за трагични инциденти. По думите му мерките, които от МВР са въвели, дават ефект. Той подчерта, че 130 екипа осъществяват линеен контрол, а над 9 хиляди са проверените водачи. Тези действия ще продължат, увери вътрешният министър.

„Вторият въпрос касае действията на съдебната система. Натъкнах се на много леки присъди с алогични мотиви, но това е за органите на съдебната власт. Ще обърнем внимание и ще преценим има ли необходимост от законодателни изменения. Действително наказаните лица са твърде малко. Наказанията са занижени. Ставаме свидетели на тежки произшествия”, не скри ръководителят на МВР.

Проверките, започнали след катастрофата на бул. "Черни връх", при която загинаха две момичета, трябва да приключат следващата седмица. 

Има доказателства, че няколко служители на средно изпълнителско ниво в МВР подпомагат незаконната дейност по трафик на мигранти. Те са пропускали автомобили, превозващи чужденците. А патрулиращи не са спирали за проверки тези превозни средства, каза Демерджиев. 

Искаме да борим купения вот с повече оперативна работа, каза Демерджиев по повод предстоящия вот.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA/БТА