Президентът Румен Радев посети пострадалите села Каравелово
Река Стряма заля и село Трилистник, евакуират хора, съобщава БНР

Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото. Водата е нахлула дори и във високите части на селото.

Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той. В момента екипи на общината евакуират хора. 

Бизнесменът Красимир Кумчев разказа, че приливната вълна е стигнала селото около 8.30 ч. сутринта. 

"Половината село е под вода. Хората, които са се евакуирали и са пред селскостопанския ни двор, разказаха, че когато са напуснали домовете си, е имало метър и половина вода. Отделно голяма част от земеделските площи са под вода".

Той разказа, че част от хората са тръгнали към Рогош, други - към Пловдив. 

Кумчев заяви, че тази година от много време насам, "Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения - напоителни и отводнителни канали,  и заради това водата много бързо прелива. 

"За Трилистник, водите са на много високо ниво, 40-50 сантиметра. Държим постоянна връзка с кмета и засегнатите хора. 40 човека са изведени. Няма пряка опасност за техния живот. Колегите от ВВС отново незабавно са се намесили с 2 хеликоптера. Земеделският министър изпрати тежка техника за да може да възстанови или да направи нови отвори на дигата, така че да може водата да се оттече. Три екипа има наши там, които са готови незабавно да реагират, но само тогава, когато водата оттече, иначе е безсмислено, ще бутнем къщите на хората. Като цяло обстановката в страната е спокойна. Изключение правят община Карлово и Трилистник в момента", каза на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов обобщи, че са засегнати осем населени места: Розино, Слатина, Столетово, Христо Даново, Богдан, Каравелово, Дъбово и Огняново. В различна степен има над 200 наводнени къщи, които ще ги описваме впоследствие.

През цялата нощ останаха под наблюдение критичните участъци по течението на придошлата река Стряма, съобщава БНР.

В различна степен са пострадали всички села, които са разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на квадратен метър. Разрушени са няколко моста, водите повлякоха по пътя си дървета, автомобили и покъщнина, големи са пораженията по инфраструктурата, все още няма електрозахранване.

наводнение карловско
БГНЕС

Най-сериозно пострадали са селата Каравелово и Богдан, откъдето бяха евакуирани бедстващи, но все още има блокирани хора.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

Кадри, направени от хеликоптер, показват наводнението в Карловско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Със спирането на валежите се очаква и постепенно спадне на речните води, но тепърва предстои да се направят огледи  и да се прецени как ще действат днес аварийните групи.

В зависимост от обстановката тази сутрин ще бъде направена преценка и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец. 

наводнение карловско
БГНЕС

Жителите на Богдан и Каравелово се оказаха изолирани и се наложи спасяване на десетки хора с хеликоптер. Тежка е обстановката и в селата Розино, Столетово и Московец.

Безсънна нощ за жителите на село Каравелово. 36 души са били евакуирани през изминалата нощ, съобщава NOVA.

Директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров каза, че разчистването на селото ще продължи и през днешния ден. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители. По думите му хеликоптер към момента би бил нужен единствено за доставка на хранителни продукти. На място има и алпийски отряд.

В съседното село Богдан армията ще мобилизира своите сили, за да окажат помощ на останалите там около 50 души. То продължава да бъде откъснато от света.

наводнение карловско
БГНЕС

До момента 39 души от карловското село Каравелово са евакуирани и спасени от аварийните екипи на Столичната община. От вчера екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са на терен по нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

С помощта на специализирана техника, както и две лодки аварийните екипи, ръководени от Красимир Димитров, евакуираха възрастни хора, майка с бебе, неподвижна жена. Тази сутрин са евакуирани 4 човека, между които 91-годишна жена.

С помощта на алпийски метод екипите на общината и водолази на ГД Пожарна безопасност и защита на населението провеждат спасителни операции. Доставена е и храна и вода на хората в населеното място.

В Каравелово са разрушени мостовете от придошлата река, а улиците покрити с вода и тиня, на места са образувани ями, което затруднява изключително много придвижването.

Работата на терен продължава. 

Президентът Румен Радев посети пострадалите от наводненията населени места. 

Президентът посети наводнените населени места в Карловско (ВИДЕО)

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат да подават заявления за подпомагане и огледи от днес - 3 септември 2022 г. Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове службите ще работят без почивен ден. Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще се извърши в най-кратки срокове, съобщиха от земеделското министерство.

Обръщаме внимание, че заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието. Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Земеделските производители със 100 % пропаднали площи ще бъдат подпомогнати чрез държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, приравнени на природно бедствие. 

Във връзка с усложнената обстановка, интензивните валежи и наводненията в района на Карлово, от вчера Областната организация на БЧК-Пловдив изпрати екип на място, съобщиха от пресцентъра на Българския Червен кръст (БЧК).



Екипът посети най-засегнатите райони и проведе срещи с представители на местната власт за извършване оценка на нуждите в Карлово и околните населени места с ограничен достъп.

Екип на Общинската организация на БЧК в Карлово посети болницата, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психологическа помощ и им бяха предоставени вода и храна.

Проведени бяха допълнителни срещи с областния управител Ангел Стоев и с кметовете на засегнатите населени места за прецизиране на нуждите.

От тази сутрин два екипа на БЧК са на терен на територията на община Карлово и в с. Каравелово – едно от най-засегнатите от наводненията места. Най-належащи са нуждите от питейна вода за 5000 души и материали от първа необходимост за 100 души от евакуираните, които БЧК осигурява. Екипите на БЧК остават на място, за да оказват подкрепа на всички нуждаещи се, информират от организацията.

военни Каравелово
Министерство на отбраната

Продължават усилията ни да осигурим достъп по суша до всички населени места, засегнати от големите наводнения в община Карлово. Това каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заедно с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командира на 61-ва бригада бригаден генерал Деян Дешков втори ден е на място, за да участва в координацията на дейностите.

70 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада действат събота в засегнатите райони. Вече е поставен мост между селата Московец и Богдан. Военнослужещи от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк - Белене инспектират участък в района на село Слатина, за да установят възможността и необходимостта от поставяне на временен мост.

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада работят за възстановяване на пътната връзка между селата Богдан и Каравелово и доставят храна и вода в бедстващите райони.

военни Каравелово
Министерство на отбраната

Участието на български военнослужещи в преодоляването на щетите от бедствието започна още в петък, когато на място бяха изпратени 100 военнослужещи от състава на Сухопътните войски.

29 човека бяха спасени и евакуирани с военен хеликоптер „Кугар“ на Военновъздушните сили за времето от 14.00 до 19.44 ч. на 2 септември. Два пъти по въздух е извършено снабдяване с храна, вода и медикаменти на хората в откъснатите райони.

 
БНР/NOVA/БГНЕС