"Спираме сечите във водосбора на селата, за да спрат каквито и да е спекулации с наводненията". Това каза пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, който участва в проверка на сечищата, която се извършва на около 15 км от село Каравелово в планината, предава БТА.

И жандармерията се включва в охраната наводнените села в Карловско

В нея участват и представители на Министерството на земеделието, полицията, Басейнова дирекция, РИОСВ, кметове на населени места, местни жители и медии. В хода на проверката се обходи дерето на река Татлъдере и бе установено, че на много места са се образували бентове заради паднали дървета, които според министър Гечев в деня на пороя са се скъсали и са повлекли дървесна маса, пясък и тиня към селата.

Проверяващите достигнаха до сечище, на което ще бъде извършена пълна проверка. Към момента се знае, че сечището е с големина 125 дка и има констатирана болест по зимния дъб, който е започнал да съхне, обясни Златю Кличев, директор на горското стопанство в Карлово. 

Служители на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ ще дежурят в населените места, пострадали от наводненията в Карловско. Това съобщиха от МВР.

Според предварително утвърдения план, екипите ще пристигнат в петък в 14:00 часа пред РПУ-Карлово, откъдето ще бъдат разпределени и ще поемат задачите си. Действията им ще са насочени към опазване на обществения ред и охрана на имуществото на жителите в района.

В Ловеч обявиха дарителска кампания за пострадалите от бедствието в Карловско

Близо 140 военнослужещи също са на терен, за да помагат на пострадалите. След отстраняване на щетите от обществени сгради и улици в засегнатите от наводненията места в селата Слатина, Каравелово и Богдан, военнослужещите отстраняват последствията от бедствието в частни домове на самотни хора. 

Междувременно стана ясно, че засегнатите от наводнението общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на депонирания отпадък, които в момента са 95 лева на тон. 

Над хиляда доброволци също се отзоваха и отидоха на място, за да помагат на потърпевшите.