Психолози на Българския Червен кръст (БЧК) започват посещения по домовете
200 броя ваксини против дифтерит, тетанус и коклюш за хората от пострадалите от наводнението села Каравелово, Богдан и Слатина осигури Кризисният щаб на Община Карлово, съобщи БНТ

От вторник сутрин медицински сестри ще поставят ваксината „Тетатокс“ в здравните пунктове в трите населени места. Всички желаещи да бъдат ваксинирани трябва да отидат на място.

Трудно подвижните хора могат да бъдат ваксинирани и по домовете, след предварителна заявка в кметството.

Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето ѝ. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни са предпоставка за развитие на зарази.

Проф. Кантарджиев предупреди за опасност след наводненията

Община Карлово има готовност да достави допълнителни дози при необходимост.

За девети пореден ден служители от Община Карлово дезинфекцират в населените места, пострадали от наводненията на 2 септември.

След първоначалната дезинфекция на улиците в Каравелово, Богдан, Слатина, Войнягово и Баня, от 11 септември започна вътрешно обеззаразяване на частните домове.

На населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция „Табидез 56“. Специалисти от отдел „Екология“ в общината, съвместно с командировани лекари от Областна дирекция на Българската агенция по безопасност на храните – Пловдив, извършват загробване на умрели животни в трупни ями.

До момента в наносите са открити и в последствие заровени 4 крави, 14 овце, 4 кучета, 22 заека и 55 кокошки.

Продължава битката с щетите след потопа в Карловско (ВИДЕО)


Психолози на Българския Червен кръст (БЧК) започват посещения при хората в най-засегнатите от наводненията населени места в община Карлово, съобщиха от организацията. Те ще са в селата Каравелово и Богдан от рано сутринта във вторник.

Психолозите ще посещават по домовете предимно възрастни, самотни и трудно подвижни хора. На място ще бъде направена оценка дали има необходимост да бъдат сформирани допълнителни екипи, каква да е интензивността на посещенията и има ли нужда хората да бъдат насочвани към специалист.

Армията ще помага поне още месец на пострадалите от новодненията в Карловско

Освен психолозите, доброволци от БЧК също помагат за преодоляване на последиците от наводненията, като се включват в разчистването на засегнатите райони, предоставят храни, вода и дрехи на нуждаещите се. Миналата седмица БЧК предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв за наводнените села, бяха изпратени 720 броя одеяла и над 600 л. дезинфектанти. 



Армията също ще продължи поне още месец да помага на населението в пострадалите райони, отбеляза вчера командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който ръководи работата на военнослужещите на място. 

В края на август обилни валежи причиниха наводнения в няколко села в Карловско. За справяне с щетите на терен работят стотици служители на държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци. 
БТА/БНТ