/ БГНЕС
До три седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове в пострадалите от наводненията села в Карловско. Това заяви пред БНТ Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

„Това е от първостепенна важност. Работим по оценяване на щетите, в началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от щетите ще могат да бъдат поети от Фонд „Солидарност“. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да помогне на тези хора“, каза още той. 

Вицепремиерът обясни и кога ще бъдат получени първите средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост. В края на август изпратихме първото искане за плащане по Плана за възстановяване към Европейската комисия и очакваме през есента тези пари, посочи Пеканов. 

Той заяви, че в Министерството на иновациите и растежа вече има една отворена програма от 260 милиона лева, по която фирмите могат да кандидатстват за безвъзмездни средства за технологична модернизация, да дигитализират своите бизнеси. Крайният срок е до 21 септември, обясни Атанас Пеканов.  

„Ще се отворят още две процедури от Министерството на иновациите до края на годината. Едната процедура е за кандидатстване за възобновяеми енергийни източници на покривите – фотоволтаици за фирмите. Това, от една страна, е инвестиция, която задвижа дадена икономическа активност, а, от друга, в средносрочен план ще намали разходите за енергия и съответно ще намали и ценовия натиск, обясни вицепремиерът. 

Той даде като пример и още една процедура от Министерството на иновациите, отново за около 200 милиона лева – за фирми, които са направили открития. „От ЕС вече са им дали удостоверения, че са направили нещо иновативно и сега те искат да започнат да го произвеждат“, посочи Пеканов.  

Предстои и обявяването на темата за енергийната ефективност – както за жилищни, така и за нежилищни сгради, каза Атанас Пеканов. Той уточни, че санирането вече няма да обхваща само фасадите на сградите, а средствата ще отиват и за дълбоко реновиране, за да бъде по-ефективно и да достига до повече хора. 

Той припомни, че за да не изгубим средства по Плана за възстановяване, до края на годината страната ни трябва да приеме 22 законодателни мерки. „Работим активно за финализиране на тези законопроекти, така че да бъдат внесени в парламента, когато бъде конституиран“, посочи вицепремиерът.  

„Парламентът ще трябва да разбере отговорността си да намери решенията по тези казуси, по които получаваме препоръки или критики от ЕК. Те касаят много сектори, но два са основни – енергетика и върховенство на закона“, заяви той.  
БНТ