/ БГНЕС
С постановления на Министерския съвет вече са разпределени средствата за подпомагане на бедстващите след наводненията села, това заяви МВР министърът Иван Демерджиев след заседанието на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС след наводненията в Карловско. 

На 2 септември, след пороен дъжд, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха повече от 200 къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват и до ден днешен в разчистването на селата. 

"Ние разпологаме с остатък от около 34 млн. лв. към момента. Искахме да разгледаме допоследно исканията на пострадалите общини. Бяха разгледани най-належащите- В рамките на тези необходимости отпускаме малко над 10 млн. лв. Това са сумите, които те са заявили и ще им покрият нуждите. Останалите разходи ще бъдат разглеждани поетапно на следващи заседания", посочи Демерджиев. 

По думите му трябва да се засили работата по превенцията и да се увеличи бюджетът на комисията. 

"Ако засилим превенцията, бихме могли да спестим разходите по възстановяване след това и няма да се стигне до трагедии. От сумата от 34 млн.лв., която остава в бюджета, днес разпределихме общо около 31 млн. лв., като малко над 10 млн. от тази сума са трите общини Карлово, Калояново и Марица", допълни вътрешният министър.

На въпрос за това дали липсва тежка техника за разчистването, Демерджиев заяви, че данните от областния управител на Пловдив са, че има достатъчно техника на терен, която работи постоянно. По-скоро въпросът е, че наличните хора в различни дни са различни, защото в почивни дни има много доброволци.

"За техниката - никой не ме е сезирал с такъв проблем, а аз следя процесите много внимателно", заяви вътрешният министър.

Зам.-министърът на земеделието Валентин Чомбов заяви, че са проверени около 80 сечища в региона, констатирани са известни слабости, но няма незаконна сеч. Съставени са няколко акта за административни нарушения. Служители на държавните горски предприятия подпомагат изнасянето на дървесината, натрупана покрай речните масиви на трите населени места. На определените три места - стадионите и училищния двор е извадена около почти 1000 кубически метра дървесина, която ще бъде по-късно разпределена безвъзмездно на населението.

Зам.-министърът на транспорта Красимир Папукчийски каза, че щетите по жп инфраструктурата продължават да се отстраняват. Засегнатите участъци са около 3 км. Почистването на наносите продължава. Осигурени са над 3000 кубика интертен материал за улиците в засегнатите места.