/ dariknews.bg, архив
Организиран обществен транспорт и обходни маршрути ще облекчат пътния трафик по време на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019.

След тавана на цените за събора на Рожен, наематели се отказват от ресторанти

В дните от 19-ти до 21-ви юли обществения транспорт от Чепеларе, Пампорово и Смолян към Роженските поляни ще се движи от 8:00 часа до полунощ на15 минути. При повече пътници автобусите ще тръгват веднага след като се запълнят, съобщават организаторите.

Основната цел на организирания транспорт е облекчаване на трафика към Рожен, затова ще има безплатни буферни паркинги в Пампорово и Чепеларе, където посетителите на събитието да оставят колите си и да се придвижат до поляните с автобуси.

Слагат таван на цените на 5 продукта на събора на Рожен

Буферният паркинг в Чепеларе ще е край реката в района на фабриката за ски  „Амер спортс България“, а в Пампорово – на Малина и Студенец. В самия курортен комплекс „Пампорово“ ще може да се паркира в дясната лента на еднопосочните улици, като лявата остава свободна за движение, а паркинга пред Студенец ще се използва и за маневриране на автобусите.

Общественият транспорт от Пампорово ще тръгва от три точки: паркинга на Студенец;  от хотел „Мургавец“ и от хотел „Снежанка“. Автобусите от Чепеларе до Роженските поляни ще тръгват от местната автогара, а за тези от Смолян началната спирка ще е кв. "Устово".  

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

Движението на автомобили от Смолян към Рожен ще е по маршрут Устово - с. Соколовци - с. Момчиловци - хотел КООП Рожен.

В дните на събора движението на моторно-превозни средства по главния път от с. Проглед и бензиностанция Петрол  към Пампорово ще е еднопосочно към Рожен, В този участък ще е забранено паркирането и ще е осигурено регулиране на движението, за да се избегнат тапите. 

Свикват извънредна сесия на ОбС-Смолян заради събора на Рожен

За идващите от Пловдив и Пампорово в началото на събора ще е организиран безплатен паркинг за над 3000 автомобила, като на излизане автомобилите ще преминават по горски път, излизащ на разклона Проглед-Пампорово.

Пътят за настаняване в палатковия лагер е Смолян, кв. "Устово" - с. Соколовци - с. Момчиловци - хотел КООП Рожен, от където  ще се влиза през централния вход на лагера. 

Автобусите с участници във фолклорния конкурс ще могат да паркират със съответните пропуски в едната лента на главния път над Роженските поляни, като другото платно остава свободно за движение на превозни средства, ангажирани с организацията на събора.  

От 6:00 часа на 19-ти юли до 6:00 часа на 22-ри юли, трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин - Смолян.

Прецедент: Прекратиха извънредната сесия на ОбС-Смолян

За тези, които идват за Ронженския събор през Стара Загора, препоръчителния маршрут е през Хасково - Кърджали - Смолян, кв. Устово - с. Соколовци - с. Момчиловци - Рожен.

Основната препоръка към всички, решили да посетят Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, е да ползват обществения транспорт и буферните паркинги,  за да се избегнат тапите и дългото изчакване в колони по трасето.