/ dariknews.bg, архив
Ресторантьори се отказват да наемат търговскиобекти на Събора на народното творчество и животновъдство Рожен, след като станало ясно, че ще има таван на цените на 5 продукта.

Слагат таван на цените на 5 продукта на събора на Рожен

Както вече ви съобщихме, организаторите на събитието решиха да наложат пределни цени в заведенията на територията на събора, като кюфте и 500 ml вода трябва да се продават  до 1,50 лв./брой; наливната бира - до 2,50 лв. пържени картофи - до 3,00 лв.

Това обаче накарало няколко търговци, да се откажат от предварителните си намерения да наемат ресторант на поляните на Рожен.

Над 3 500 изпълнители ще се изявят във фолклорния конкурс на Роженския събор

„Ще има общо 11 ресторанта, като те ще бъдат построени и напълно оборудвани, ще имат витрини, автомати за бира, като в наемната цена е включена и консумацията на електричество“, коментира Симеон Караколев - изпълнителен директор на Сдружение „Рожен - наследство в бъдещето“, което съвместно с Община Смолян организират събитието.

Свикват извънредна сесия на ОбС-Смолян заради събора на Рожен

Отказ е получен от 3 ресторантьори, като наемите за търговските обекти варират от 8 до 10 000 лв, според данни на Караколев. Бюджетът, предвиден за организацията на събора е около 420 000 лв., като община Смолян предоставя от бюджета си 80 000 лв, Министерството на туризма отпуска 10 000 лв, а Министерството на земеделието и храните 40 000 лв.

Очаква се и Министерство на културата също да подкрепи финансово събитието.