/ iStock/Getty Images
За последната една седмица - няма констатирано ново огнище на Африканска чума по свинете
'Нито едно нарушение не е констатирано на забраните за движение на хора в инфектираните зони, заради откритите пет огнища на Африканска чума по свинете в Смолянско".

По банков път разплащат обезщетенията на стопаните умъртвили прасетата си в Смолянско

Това съобщи за Дарик д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

Пореден случай на Африканска чума в Смолянско, ограничения за рибарите на язовир „Въча“

Според него, няма случай на заловен човек в инфектираните зони, който да е извършвал нерегламентирани дейности извън позволените. "Туристите в региона проявявали разбиране на 90 процента от случаите и изпълнявали разпорежданията на служителите на държавните горски предприятия", съобщи Ивайло Исаев - зам.-директорът на Южно централно горско предприятие. Ако бъдат засечени нарушителите то ги очакват сериозни финансови санкции.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско

За последната една седмица няма констатирано ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско.
Очаква се излизането на взета проба от умряло диво прасе от района на с. Михалково,  като то е намерено в близост до глигана, който даде положителна проба за заразата. Това стана ясно от провелото се днес заседание на Постоянната епизоотична комисия в Смолян.

МЗХ стартира разяснителна кампания за Африканската чума в Смолянско

Намалял е драстично и броят на отстреляните диви прасета в региона през последната седмица, като те са едва девет.  Комисията разреши и извозването на вече добита дървесина от имоти общинска и частна собственост, при строго спазване на мерките за биосигурност.

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

На заседанието стана ясно, че почти е решен проблемът на хората от селата Борино и Чала, за снабдяването им с дърва за огрев за зимата, като последното решение е именно в тази посока.

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Както вече е известно, регистрираните случаи на Африканска чума по свинете са в районите на  доспатското село Змеица, девинското Михалково, Държавно ловно стопанство " Извора"-Девин и в чепеларските села Забърдо и Проглед.