/ Адриан Кулев
Ще позволяват на частниците да возят дървесина от склад
Предстои разрешаването на частниците да извозват вече добита дървесина от складовете в горите, като по този начин държавните институции се опитват да парират напрежението в бранша.

Заради чумата свикват среща в Смолян

Това става ясно от провелата се среща между представителите на дърводобива, кметове, представители на Българската агенция по безопасност на храните, Южно централно горско стопанство и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Това ще бъде предложено утре на заседанието на Постоянната епизоотична комисия, която ще заседава в Смолян, като дейността бъде включена в списъкът с неотложни дейности.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

От изявлението на заместник-министъра стана ясно, че други смекчаване на рестрикциите няма да има и остава забраната на дърводобив в зоните с доказани случаи на Африканска чума по свинете.

Заради чумата в Смолянско въвеждат нови мерки срещу болестта

Най-засегнати са кооперациите и дърводобивния бранш в Чепеларско. Властите призоваха бранша за търпение, като съобщиха, че предстои одит на Европейската комисия относно спазването на мерките за предотвратяване на разпространение на чумата в страната. Добрев бе категоричен, че няма да има повишаване на цената на дървата за огрев и призова хората от региона да побързат със снабдяването.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Янко Карамитев, председател на Националното сдружение на собствениците на не държавни гори потвърди, че донякъде ще облекчи положението на бранша, ако се разреши извозването на дървесина от склад , но проблемът си остава. Според него, забранен е достъпът на гори, които надхвърлят 50 000 дка.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Според Еми Комитов лесничей на частна практика в Смолянско, наложените забрани са прекалени и това ще повлияе негативно и на тях, като изрази съмнение, че цената на дървата няма да скочи. 

Два глигана от Смолянско с положителни проби за Африканска чума

На срещата пресъства и д-р Цвятко Александров -заместник изпълнителен директор но Българската агенция по безопасност на храните. Според него, регистрираните огнища на Африканска чума по свинете в страната са общо 82, като от тях 33 са по домашни прасета и 49 по диви свине. Нови регистрирани случаи на чума в Смолянско на този етап няма.