/ Thinkstockphotos
Сумата, която ще получат, е по 300 лв.; парите ще бъдат изплащани след 1 септември
266 собственици на домашно отглеждани прасета в Смолянско са подали заявления за обезщетения, съобщават от Областна администрация.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Сумата, която ще получат, е по 300 лв., като според уверенията на държавните власти, парите ще бъдат изплащани след 1 септември. Заявленията от региона са предимно от стопани, отглеждали до 5 прасета в т.нар. стопанства „заден двор“ от общините Смолян, Златоград, Неделино, Чепеларе, Девин и Баните, като доброволно премахнатите домашни прасета са над 400.

Второ огнище на Африканска чума край Велинград, отменят събора на Юндола

Предприетите мерки относно откритите три огнища на Африканска чума по свинете в Смолянско предизвикаха масово недоволство от местните фирми, занимаващи се с дърводобив, обработка на дървесина, животновъди и земеделски производители.

Изтича срокът за приемане на заявления за заклани прасета в Смолянско

Те заплашиха с протести, като бяха категорични, че може да се стигне до блокади на пътища и гранично пропускателни пунктове. Зад недоволството застанаха и кметовете на десетки населени места, които изразиха солидарността си с хората.

Заради чумата в Смолянско въвеждат нови мерки срещу болестта

Всички очакват през идната седмица да се облекчи режимът за извършване на дейности в инфектираните зони, за да може да продължи нормалната работа на засегнатите лица. Ако това не се случи, хората ще излязат на протести.