/ iStock/Getty Images
Кампания, на която ще се разясняват всички опасности около Африканската чума по свинете и как тя се разпространява стартира днес в Смолянско.

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

Първата среща с представителите на местната власт и гражданите ще се проведе в Чепеларе. Тя е днес от 10:00 часа в Заседателната зала в сградата на общинската администрация.

266 собственици на прасета със заявления за изплащане на обезщетения в Смолянско

Ще бъде представена обща информация за заболяването  и изискванията за биосигурност в животновъдните обекти за отглеждане на свине. Лектор ще бъде д-р Койчо Коев, от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски университет в Стара Загора,.Разяснителната кампания се провежда от Министерство на земеделието, храните и горите и Национална служба за съвети в земеделието.

Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Кампанията предстои да се проведе и в други общини на региона, като с приоритет са засегнатите от заразата населени места. Припомняме ви, че на територията на област Смолян има регистрирани три огнища на заболяването.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

Първото бе в местност, край доспатското село Змеица, в границите на Държавно ловно стопанство „Извора“-Девин, както и в района на  феномена „Чудните мостове“, край чепеларското село Забърдо. На този етап няма доказана нова положителна проба.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Предстои и поредното заседание на Постоянната епизоотична комисия, която се председателства от областният управител на Смолян Недялко Славов. Тя е свикана от 14:00 часа в Зала 201 на Областна администрация.