/ iStock/Getty Images
Само за ден са констатирани две нови огнища
Разпространението на Африканската чума по свинете в Смолянско добива нови размери, като само за ден са констатирани две нови огнища, научи Дарик.

Ново огнище на Африканска чума по свинете в Смолянско

Освен за случая, за който вече съобщихме със заразеният глиган, в района на язовир „Въча“, късно снощи е излязла и положителна проба от намерено мъртво диво прасе в района на ДГС-Хвойна. За новото огнище потвърдиха и от Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Смолян.

МЗХ стартира разяснителна кампания за Африканската чума в Смолянско

„От късно снощи имаме нова положителна проба, която е от намерена мъртва свиня в района на с. Хвойна“, коментира инж. Венцислав Фурлански - директор на РДГ-Смолян.

На този етап се очакват всички последяващи действия, които се прилагат при инфектирани зони, като в радиус на 8 км се забранява всякакво движение на хора и извършване на каквито и да е дейности, освен определените като неотложни.

Парират напрежението в Смолянско заради чумата

Заради огнището на заразено прасе, което бе открито на опашката на язовир „Въча“, край девинското село Михалково, се забранява движението на туристи, рибари, гъбари  и други в инфектираната зона. Това де факто забранява риболова по протежението на язовира.

„По принцип, се забранява всякакво движение на хора в инфектираните зони, това се отнася и за рибари“, коментира зам.-областният управител на Смолян Владимир Гърбелов.
 
Протести и блокади на пътищата заради Африканската чума в Смолянско

Той допусна, че може да се мисли по хипотезата за рибарство с лодки, ако те са навлезли от участък, който не попада в ограничената зона от 200 кв.км. „Изчакваме публикуването на заповедта, но по принцип в зоните със зараза се ограничава движението на хора, това важи и за рибарите“, добави инж. Фурлански.

Предстои масово умъртвяване на всички диви свине от ДЛС-"Извора" в Девин

До този момент, огнища на Африканска чума по свинете има регистрирани в землище на с. Змеица, общ. Доспат, в границите на Държавно ловно стопанство „Извора“-Девин, в района на феномена „Чудните мостове“, края чепеларското село Забърдо. С последните два случая, огнищата вече са пет, като две са на територията на ДГС-Хвойна.