/ БГНЕС
В последните две седмици няма нито едно ново регистрирано огнище на заразата при домашните свине
В последните 2 седмици нямаме нито едно регистрирано огнище при домашните свине, заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг в Министерски съвет за ситуацията с африканската чума в страната, цитирана от Агенция „Фокус“.

Правителството ще отпусне 28 млн. лева на Министерство на земеделието, храните и горите, за изплащане на обезщетения, компенсации и всички разходи, свързани с прилагането на мерките за борба с Африканската чума по свинете (АЧС) от Българска агенция за безопасност по храните, стана ясно още от думите на Танева. Тя уточни, че всички мерки, които прилагат ветеринарните власти, са съгласно Стратегията за борба с Африканска чума по свинете от 2015 г. на Европейския съюз.

Повече от 2000 стопани на прасета ще получат еднократна помощ от 300 лв.


"За целия месец август имаме 5 регистрирани огнища. През месец юли те бяха 28. Очевидна е тенденцията на рязък спад", заяви Танева и добави, че се надява тази тенденция да продължи и да няма повече регистрирани огнища. Тя припомни, че при дивите свине има 52 случая на африканска чума.

Министър Танева добави, че тези средства са част от прогнозните разходи в размер на 23 млн. евро, които са били поискани и представени на Европейската комисия /ЕК/ на 14 август. След одитите и проверка парите ще бъдат около 75% съфинансирани от Европейската комисия. Средствата ще бъдат изплащани за компенсации заради засегнатите животни, разходите по дезинфекция, както и унищожените суровини и фуражи.

Ловят диви прасета с капани

"Във връзка с тези случаи са обявени общо 43 инфектирани зони в 10 области към настоящия момент", каза още министър Танева. Министърът заяви, че има изготвен план за депопулиране на дивите свине.

"Към настоящия момент имаме изградени 450 капана и съгласно резултатите от отстрела при индивидуалния лов можем да кажем, че имаме общо близо 2000 диви свине намаление на популацията", заяви тя. По думите й тече помощна комисия на европейски експерти на Европейската комисия за проверка и ревизиране на начина на прилагане на мерките за борба с африканската чума по свинете.

949 стопани от Ловешка област получават еднократна помощ от 300 лв. за умъртвените прасета

"Подготвяме 14-та годишна експертна среща на тема АЧС, като на 10 септември комисар Андриокайтис потвърди участието си в нейното откриване. Очакваме и 5 министри от Европа", посочи Танева.

Тя коментира още, че изплащането за личните стопанства ще започне след 1 септември. "В размер на 1 млн. лв. ще се направи корекция по бюджета на Министерството за представяне на средствата за това изплащане", заяви министър Десислава Танева.
 
БТА, Фокус