Надзорниците на приватизацията: Сделката за „Градски транспорт” може да изгърми
Надзорниците на приватизацията: Сделката за „Градски транспорт” може да изгърми / netinfo
Купувачът на „Градски транспорт” Ангел Батаклиев получи днес 30-дневен срок да изпълни задължението си по приватизационен договор да инвестира във фирмата 60 нови автобуса и предупреждение от Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация/ПОАП/, че ако не го направи, ще бъде пристъпено към разтрогване на сделката. Макар рейсовете да са по линиите на превозвача и инвестицията е налице, тя е на приватизираното дружество, а не на неговия приватизатор, обясни единодушната позиция на надзорниците изпълнителният директор на ПОАП Чавдар Марев.

Лизинговите вноски на новите превозни средства се плащат от „Градски транспорт”, а не от купувача „Транс сити” на Ангел Батаклиев, а като кредитор на дружеството той може да си прибере автобусите, коментира председателят на надзора Дани Каназирева/ГЕРБ/. Транспортната фирма е задлъжняла с около 13 млн. лева на новия си мажоритарен собственик, което влошава финансовото  й състояние, добави надзорникът Николай Караиванов/СДС/.  Слави Георгиев/ВМРО/ бе лаконичен, че той и колегите му са изпълнили закона.

Надзорът обоснова решението си с практика на Върховен касационен съд и цитира негови решения от 2007 година, според които инвеститорът трябва да влага собствени средства, а не такива на приватизираното дружество.

Според Каназирева едномесечния срок е напълно достатъчен, за да се прехвърли плащането на лизинговите вноски на „Транс сити”.

Не мога да повярвам, но неслучайно никой от надзорниците не ме погледна в очите, коментира Батаклиев, който бе в залата на ПОАП при огласяването на решението. Той го окачестви като неадекватно и обслужващо корпоративните интереси на – цитирам - един от лидерите на ГЕРБ, визирайки по-късно и директно управителя на конкурентната фирма „Хеброс бус”. Този скандал ще излезе извън рамките на града, защото трябва да се знае какво блато е управлението на тройната коалиция тук и кои са крокодилите, каза Батакалиев