Москов отне правата на патолога от Онкологията в Пловдив, лекари протестираха в защита на професията
Москов отне правата на патолога от Онкологията в Пловдив, лекари протестираха в защита на професията / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Здравният министър Петър Москов е издал заповед лекарските права на патолога от Онкологичния център в Пловдив д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години. Това съобщиха от здравното министерство. Москов е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит", НЗОК и прокуратурата продължават.

Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и до председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление, както и въвеждане на постоянен контрол на качеството на работата.

До момента „Медицински одит” е констатирала нарушения при лечението на осем пациенти, като нарушенията са били свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика.

Не ни отнемайте правото да лекуваме“. За това призова персоналът на Комплексния онкологичен център в Пловдив на протестен митинг, който се състоя по - рано днес пред втора база на Центъра. Повече от 50 души се събраха, за да защитят професията и лечебното заведение, като отново заявиха, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи в предаването „Господари на ефира“.

Заключението на Комисията по вътрешно разследване е, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина, отлично изпълнение и отлични резултати. Нито един от пациентите не е починал и нито един от тях не е със следоперативни отклонения“, заяви д-р Ваня Балева по повод конкретните случаи.

Москов отне правата на патолога от Онкологията в Пловдив лекари протестираха в защита на професията
netinfo

Д-р Георги Кръстев, шефът на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз, съобщи, че на председателя на БЛС ще му бъдат изпратени констатациите на вътрешния одит по въпросните случаи.

От РЗИ Пловдив са потвърдили, че няма постъпили оплаквания при тях от пациенти или други сигнали за нарушения в работата на Онкологичния център в Пловдив, допълни Кръстев.

Москов отне правата на патолога от Онкологията в Пловдив лекари протестираха в защита на професията
netinfo

Ще направим всичко, което е необходимо като проверка, но няма да позволим да бъде опетнено името на едни изключително добри лекари“, категоричен беше той.

От Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ще поискат становищата на бордовете по онкология, хирургия и гинекология по изнесените информации.

С плакати „Да защитим лекарите, които спасяват човешки животи“ и „60 0000 случая годишно – 60 000 човешки съдби“, бивши и настоящи пациенти на КОЦ Пловдив за пореден път се обявиха в подкрепа на персонала на лечебното заведение.