Тотев: Не може да има политическо решение за КОЦ Пловдив
Тотев: Не може да има политическо решение за КОЦ Пловдив / Искра Койчева/ Дарик Пловдив, архив

"Групата на ГЕРБ в ОбС не може да вземе политическо решение за Онкодиспансера в Пловдив". Това заяви кметът Иван Тотев във връзка с предстоящото заседание на местния парламент в четвъртък, 24 ноември, когото съветниците ще трябва да решат дали началникът на КОЦ Пловдив д-р Красимир Вальов ще остане на поста си.

„В лично качество не съм си позволявал да заемам позиция по теми, които са чувствителни и по които не съм експерт. Това, което поех като ангажимент пред Петър Москов беше, че общинските съветници ще се запознаят с резултатите от медицинския одит и от проверката на РЗИ Пловдив на лечебното заведение“, коментира градоначалникът.

Припомням, че медицински одит констатира нарушения при лечението на осем пациенти в лечебното заведение, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика.

В началото на ноември Петър Москов издадe заповед лекарските права на патолога от Онкологичния център в града д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години. Москов изпрати и писмо до кмета на Пловдив и до председателя на Общинския съвет с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството му и начина на управление, както и въвеждане на постоянен контрол на качеството на работата.

В официално становище Българският лекарски съюз (БЛС) призова Москов да оттегли заповедта си. От съсловната организация заявиха, че разпореждането на Москов е в нарушение на закона. От БЛС подчертаха ощу, че заповедта е издадена без да е налице нито едно влязло в сила наказание за извършено нарушение от страна на д-р Маслев.

Персоналът на Комплексния онкологичен център излезе два пъти на протестен митинг, за да защити професията и лечебното заведение. Те бяха категорични, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи в предаването „Господари на ефира“.

Медиците обясниха още, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина и нито един от пациентите не е починал и не е със следоперативни отклонения.