Съветниците решават за КОЦ Пловдив
Съветниците решават за КОЦ Пловдив / Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Съветниците от местния парламент ще трябва да решат днес дали началникът на КОЦ Пловдив д-р Красимир Вальов да остане на поста си. На заседанието на ОбС ще бъде разгледан и одитния доклад на Министерството на здравеопазването за лечебното заведение, който констатира нарушения при лечението на осем пациенти в лечебното заведение, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика. Информациите за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи бяха изнесени в предаването „Господари на ефира“.

В понеделник кметът Иван Тотев вече заяви, че групата на ГЕРБ не може да вземе политическо решение по казуса. Очаква се днес персоналът на лечебното заведение да протестира през залата на ОбС срещу освобождаването на д-р Вальов.

В началото на ноември Петър Москов издадe заповед лекарските права на патолога от Онкологичния център в града д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години. Москов изпрати и писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и до председателя на Общинския съвет Савина Петкова с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството му и начина на управление, както и въвеждане на постоянен контрол на качеството на работата.

В официално становище Българският лекарски съюз (БЛС) призова Москов да оттегли заповедта си. От съсловната организация заявиха, че разпореждането на Москов е в нарушение на закона. От БЛС подчертаха още, че заповедта е издадена без да е налице нито едно влязло в сила наказание за извършено нарушение от страна на д-р Маслев.

Персоналът на Комплексния онкологичен център излезе два пъти на протестен митинг, за да защити професията и лечебното заведение. Те бяха категорични, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака.

Медиците обясниха още, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина и нито един от пациентите не е починал и не е със следоперативни отклонения.