КОЦ Пловдив с нов директор, Тотев скочи на Москов (СНИМКИ, АУДИО и ВИДЕО)
КОЦ Пловдив с нов директор, Тотев скочи на Москов (СНИМКИ, АУДИО и ВИДЕО) / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив
КОЦ Пловдив с нов директор, Тотев скочи на Москов (СНИМКИ, АУДИО и ВИДЕО)
91330
КОЦ Пловдив с нов директор, Тотев скочи на Москов (СНИМКИ, АУДИО и ВИДЕО)
  • КОЦ Пловдив с нов директор, Тотев скочи на Москов (СНИМКИ, АУДИО и ВИДЕО)

Пловдивският общински съвет освободи д-р Красимир Вальов от поста началник на Комплексния онкологичен център в града. С 34 гласа “за“, 11 „против“ и 4-ма „въздържал се“ местният парламент прие внесената днес от самия Вальов оставка по здравословни причини и реши длъжността му временно да се заеме от проф. Мариана Янева- лекар с дългогодишен стаж в същото лечебно заведение.

Близо 2 часа преди това в емоционални изказвания медици от КОЦ-а, пациенти и граждани защитаваха дейността на диспансера и неговия началник. Те останаха изненадани от подадената в последния момент оставка и се усъмниха, че върху д-р Вальов е оказан натиск.

Над 200 души присъстваха в залата на местния парламент. Хората отново бяха категорични, че атаката срещу лечебното заведение е целенасочена и зад нея се крият финансови интереси.

Ракът е безпартиен. Оставете ни да работим на спокойствие“, заяви д-р Антоанета Томова- началник на отделението по химиотерапия в болницата, а колегата й д-р Евгений Динев – шеф на отделението по анестезиология и реанимация предупреди, че нарушението на доверието лекар-пациент е престъпление.

КОЦ Пловдив с нов директор Тотев скочи на Москов (СНИМКИ АУДИО и ВИДЕО)
netinfo

 

В изключително емоционално изявление кметът на Пловдив Иван Тотев подкрепи ръководството и дейността на КОЦ-а и обяви оставката на д-р Вальов. Той, както и целият ОбС, декларираха категорична защита на лечебното заведение. Градоначалникът и общинските съветници на Пловдив се обединиха в мнението си, че срещу Пловдив се упражнява натиск от страна на Министерството на здравеопазването в лицето на Петър Москов с искане за смяна на директора на КОЦ-а.

"Самият факт да поставяш условия - или махаш директора, или спираме пътеки, е аморален и нечовешки. Имаме едни пиявици, те са се захапали за нас и искат кръв".

Тотев беше категоричен, че Общината ще продължи да инвестира в болницата и клиничните пътеки, по които работи Центъра, ще бъдат запазени.

КОЦ Пловдив с нов директор Тотев скочи на Москов (СНИМКИ АУДИО и ВИДЕО)
netinfo
Правят се опити да бъдат закрити държавни болнични заведения", заяви от своя страна общинският съветник от БСП Николай Радев.

Камен Шишманов от Патриотичния фронт припомни на колегите си вчерашното изказване на министър-председателя в оставка Бойко Борисов в предаването „Господари на ефира“, в което лидерът на ГЕРБ заяви, че ще оттегли подкрепата си от съветниците от партията му в Пловдив, ако днес те не гласуват оставката на началника на Онкодиспансера.

За да подаде оставка, Вальов е бил принуден. Така и вълкът сит, и агнето цяло. В решението няма морал – има натиск, зад който стоят огромни икономически интереси“, заяви още Шишманов.

По думите на лидера на Съюз за Пловдив Дани Каназирева, за пореден път достойнството авторитета и професионалзима на пловдивския лекар са станали заложник на игри и интереси. Тя се обяви за външна проверка, за да не останат никакви съмнения, които да опетнят името на медиците от лечебното заведение.

До тук се стигна след като в предаването „Господари на ефира“ бяха изнесени информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи в КОЦ- Пловдив, медицински одит констатира нарушения при лечението на осем пациенти в лечебното заведение, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика.

В началото на ноември Петър Москов издадe заповед лекарските права на патолога от Онкологичния център д-р Петко Маслев да бъдат отнети за срок от две години. Москов изпрати и писмо до кмета на Пловдив и до председателя на Общинския съвет с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството му и начина на управление, както и въвеждане на постоянен контрол на качеството на работата.

Днес персоналът на КОЦ Пловдив отново издигна плакати в защита на професията.

КОЦ Пловдив с нов директор Тотев скочи на Москов (СНИМКИ АУДИО и ВИДЕО)
netinfo