/ iStock/Getty Images
Полицейски началник спаси припаднал първокласник в Пловдив. Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД благодари на инспектор Илиян Гвоздев за оказаната спешна помощ на първокласник от ОУ „Васил Петлешков“, съобщиха от лечебното заведение.

Случаят е от 14 февруари, когато Гвоздев, който е началник на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР-Пловдив, се намирал в двора на училището.

Трогателната история на Исус от Айтос, който намери и върна портмоне с пари (СНИМКИ/ВИДЕО)

Около 14:00 часа той бил извикан на помощ заради припаднал първокласник в една от учебните стаи. Озовал се незабавно, като междувременно позвънил и на тел. 112 за линейка, разказват негови колеги.

В присъствието на медицинската сестра на училището, Гвоздев преценил, че случая се нуждае от спешна реакция и решил двамата да откарат детето със служебния автомобил до близката УМБАЛ „Свети Георги“.

С включени светлинна и звукова сигнализации на патрулната кола то било транспортирано за около минута до болницата и предадено на дежурния екип от Спешния кабинет.

"Детето бе донесено на ръце от инспектор Гвоздев, без дишане и в кома", разказа д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ „Свети Георги“. "Не е ясно какво щеше да стане, ако се бяха забавили, докато чакат Бърза помощ", добави той и подчерта, че реакцията на инспектора и медицинската сестра е била животоспасяваща.

Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог и направили консултации с невролог и хирург.

По-късно то е откарано с линейка в интензивното отделение на Клиника по педиатрия, където се намира и в момента с ясно съзнание, без затруднения в дишането и в стабилно хемодинамично състояние.

Като изказва благодарност и на медицинската сестра на ОУ „Васил Петлешков“ за проявената съпричастност, лечебното заведение призовава всички граждани да оказват първа помощ на всеки, който се нуждае от спешна реакция за превенция на живота.