/ БТА
Пожарникарите от Благоевград, които спасиха хората ог горящия блок в града преди дни, включително и малки близначета, са първите за 2021 г. “Посланици на доброто“ на Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха от ДАЗД.

Вечерта на 10 декември в централата им се получава сигнал за пожар в жилищен блок. Повече от 3 часа шест екипа пожарникари се борят с огнената стихия.

БГНЕС

Ситуацията е изключително тежка, когато става ясно, че на осмия етаж сред пламъците има близначета едва на 38 дни. С риск за собствения си живот пожарникарите се втурват по стълбите на блока, където вече почти нищо не се вижда, а дишането е невъзможно. Но те успяват да стигнат до бебетата.

Дават им собствения си кислород, мокрят пелените им и заради високите температури и ги извеждат от пожара. Благодарение на бързата реакция и професионализма на благоевградските пожарникари от огнения ад са спасени 27 души, сред които и шест деца.

„Вие сте пример за доброто, за смелостта, за всичко, в което трябва да възпитаваме децата си, за всичко, което трябва да сме като общество. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето е изключителна чест да ви наградя и да ви благодаря за спасените детски животи, за спасените човешки съдби“, това каза д-р Елеонора Лилова, която отиде лично в РСПБЗН – Благоевград и връчи кристалната статуетка „Посланик на доброто 2021 г.“ на началника на пожарната гл. инсп. инж. Боян Кондуров.

Държавната Агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отличи, ще покаже и ще разкаже за хората, които не са супер герои, но променят съдби с добрината си, с професионализъм и с отдадеността си на значими каузи. Те са нашите „Посланик на доброто 2021 г.“ 
 
БГНЕС