Зърнопроизводителите протестират, областният управител апелира за здрав разум
Зърнопроизводителите протестират, областният управител апелира за здрав разум / netinfo

Зърнопроизводителите от Плевенска област започват тридневни ефективни протестни действия днес заради непредприети мерки от страна на правителството за финансово обезпечение на загубите от сушата.

Пет лъча от хора с около 400 машини ще тръгнат от пет различни места на Плевенска област и ще се съберат в 16.30 на пътя Плевен - София и София – Русе, каза Председателят на Асоциацията на земеделските арендатори за Плевенска и Ловешка област Георги Милев.

Искаме финансови мерки и мерки, за отваряне на фондовете, които биха могли да ни подпомогнат обявиха зърнопроизводителите. Според тях това са фонд “Солидарност”, фонда към Министерството на бедствията и авариите и държавен фонд “Земеделие”.

Първият лъч от протестиращи ще тръгне от разклона на село Телиш, вторият - от Пелово, третият - от Гулянци, четвъртият - от разклона Пордим - Славяново, а петият - от село Брестовец. На сборното място ще бъде прочетена декларация, в която Националната асоциация на зърнопроизводителите иска обявяване на конкретни мерки, срокове и цифри от страна на правителството относно провалените посеви, допълниха организаторите.

Като ненавременен, прибързан и ненужен областният управител на Плевен Цветко Цветков определи предстоящият днес протест на зърнопроизводители в региона. Той допълни, че ще направи всичко възможно щетите на земеделските стопани да бъдат компенсирани, но това трябва да стане след оценка и подадени писмени молби от зърнопроизводителите.

Като основен начин за решаване на проблема, той посочи диалога, а не извиването на ръце и оказването на натиск.

Цветко Цветков заяви отговорно, че според него областна служба Земеделие и гори е закъсняла в оценката си за мащаба на щетите. Той сподели, че е възложил на разплащателна агенция да изясни точните механизми по които може да се кандидатства по съответните европейски фондове. Тази информация ще бъде предоставена на арендаторите до дни.

Цветко Цветков помоли организаторите да вземат всички мерки за безопасност по време на протеста и апелира да не стига до излишно напрежение.