Върбан Мончев: Бием камбаната за подписване на протокола на Европейската конвенция
Върбан Мончев: Бием камбаната за подписване на протокола на Европейската конвенция / dariknews

В качеството си на зам.-председател на структурата на България без цензура в Плевен и един от администраторите на сайта за хора с увреждания, Върбан Мончев съобщи, че от там „бият камбаната" да бъде подписан факултативният протокол към Европейската конвенция за защита на хората с увреждания.

„Ние сме единствената страна, която е подписала Конвенцията, но не е подписала протокола", каза Върбан Мончев и уточни, че при това положеие всичките закони и нареби, приети за хората с увреждания си остават пожелателни. Според него поради тази причина, не може да се водят ефективни съдебни дела по казуси, свързани с проблемите на хората с увреждания.

Като такъв, Мончев за пореден път посочи проблемът с достъпната среда като припомни, че например подходите за автомобили към частни имоти и дворове се правят на ниво „нула", докато там, където би трябвало да има подход върху плочките на тротоарите той е направен, но има един на пръв поглед малък праг, висок между 2 и 4 сантиметра, който всъщност създава проблеми на хората с увреждания.

Според Мончев, желанието на хората с увреждания е да могат да се обособят в отделна структура, защото „нашите съюзи не ни защитават и се налага хората с увреждания на парче - самосиндикално по места да се опитват да решават проблемите си".

В тази връзка той добави, че има идея да бъде създадена структура от типа на социално предприятие, което да им позволи да си помагат с допълнителни доходи.