/ iStock/Getty Images
Университетската болница „Д-р Георги Странски” в Плевен приложи най-нова технология за прохождане на млад мъж, това съобщи пред БТА говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков. Благодарение на ново поколение лечение пациентът се възстановява в Клиниката по ортопедия само два дни, след като загубва крака си.

Мъжът, който е на 42 години, е диагностициран след биопсия в София със злокачествен костен тумор на десния крак. Налага се бърза животоспасяваща операция, която е направена в понеделник, 18 юли. При нея се налага да се изреже до здраво наполовина бедрената кост, както и колянна става. На тяхно място е внедрена последен модел туморна протеза "Валдемар – Линк".

Такава протеза, от това поколение, досега в България нямам данни да е слагана, заяви началникът на Клиниката по ортопедия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, професор д-р Вихър Ковачев, дмн. Той изтъкна успеха на операцията и бързото възстановяване на пациента. „Фактически функцията на изрязаното място се възстановява благодарение на тази протеза и човекът бързо се връща към нормалния живот. Понастоящем само два дни след тази тежка операция той става, мъчи се успешно да ходи и да се движи под надзора на рехабилитатор“, допълни медикът.

Екипът, извършил сложната интервенция, включва няколко водещи лекари специалисти от различни специалности поради тежестта на операцията - проф. Ковачев, проф. Стоков, д-р Матков и д-р Е. Симеонов, допълни говорителят на университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.
БТА