/ БТА
Първата у нас ескейп стая на колела включи Плевен в националната си обиколка. Тя се намира на площад "Възраждане" и привлича търсачите на приключения в града.

Освен че е мобилна, различното при стаята на загадките "Codexodus" е тематичното й оформление, което е с библейски сюжет. Участието е напълно безплатно, като е необходимо само предварително записване на интернет страницата на играта. 

Ескейп стаята е подходяща за отбори до четирима души. Обичайното време за пълното разкриване на мистериите и успешно излизане е около 80 минути. Вече е имало отбор, който се е справил само за 36 минути. 

БТА

"Въпроси, на които да се отговаря, няма, по-скоро са включени логически предизвикателства и задачи. Не трябват никакви познания по история, по-скоро човек трябва да има познания, свързани с Библията и най-вече да разсъждава логически“, каза пред БТА Александър Сираков, оператор на ескейп стаята и помощник, когато е нужно, на отборите в разкриването на загадките.

Преди Плевен, "Codexodus" е гостувала в Пловдив и Русе за по три седмици. "Навсякъде интересът е много голям", подчерта Сираков. Всички часове до края на месеца в Плевен са запълнени. Има възможност стаята да остане и до 18 август.

БТА

Ескейп стаята е разположена до шатрата на пътуващата изложба, посветена на 150 години от Славейковия превод на Библията. Експозицията ще остане в града до 22 юли (петък). В нея са представени исторически пана, които показват ролята на Библията в книжовния и духовния живот на българите през вековете на ранното Средновековие и се стигне до Възраждането като специално място е отделено на Славейковия превод. 

Посетителите могат да проверят своите знания по религия чрез интерактивна дъска-викторина, както и да се запознаят с някои библейски учения и посланията в тях. 

Входът и за изложбата е свободен. 
БТА