Призът Кристален еделвайс 2015 отиде при бъдещи автоспециалисти от Плевен
Призът Кристален еделвайс 2015 отиде при бъдещи автоспециалисти от Плевен / avto.transport-pleven

След успешно и запомнящо се представяне на Националния преглед на спортно-туристическите умения и сръчности за учащи се призът „Кристален еделвайс 2015" се озова в Плевен. Заслугата за това е на учениците от Професионалната гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров" в града.

От 19 до 21 юни група от ПГ по транспорт - Плевен се включи във финалния кръг на националния преглед на спортно-туристическите умения, провел се тази година на язовир „Копринка" край гр. Казанлък. Плевенчани са мерили сили с отбори от туристически дружества и училища от цяла България. С участието си ПГТ - Плевен е представила и Туристическо дружество „Кайлъшка долина" в града, уточниха за „Посоки" от гимназията. От там допълниха, че учениците от Плевен са участвали в няколко състезателни дисциплини - теглене на въже, опъване на палатка за време, стрелба с лък, игра „Познавам ли моята България", включваща разпознаване на макети на туристически обекти, поставянето им на картата на България и представяне на природните, културните и туристически ресурси на родния край. Имало е и надпревари за майсторско управление на велосипед и изграждане на палатков лагер.

В резултат на добрата си подготовка, след много емоции, равносметката за плевенчани са две призови места - първо място в състезанието по теглене на въже - младша възраст, и второ в състезанието по теглене на въже - старша възраст. Победителите - ученици от 8 и 10 клас, са получили грамоти и купи за представяне и участие.

„Учениците се готвиха упорито и с голямо желание. Отделяха от свободното си време и с радост и желание се включваха в подготвителните дейности. Пребиваването по време на състезанието сред природата, устройване на бивак, нощувка на палатки са сред едни от най-емоционалните елементи на тридневното състезание. И естествено - времето се „погрижи" да усетим тръпката както от веселите и много щури моменти под жаркото слънце, така и трудностите при дъждовното време. Но нашите момчета и момичета за пореден път показаха висок дух и желание за победа", споделиха преподавателките Галина Кирилова и Роза Иванова, ръководители на групата. Те благодариха и на Туристическо дружество „Кайлъшка долина" - гр.Плевен за оказаната огромна подкрепа.