/ БТА
Новата продукция под открито небе на операта „Тоска” от Пучини събра хиляди меломани в Летния театър „Кайлъка” в Плевен. Спектакълът продължи стара традиция да се поставят на тази „сцена под звездите” оперни заглавия, каза пред БТА Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония.

Началото е поставено през 1987 година от диригента Георги Нотев и режисьора Пламен Карталов, а през последните години оперните шедьоври се дирижират от маестро Найден Тодоров, посочи Дяковски.  Новата постановка на „Тоска” бе представена с много ентусиазъм, енергия и емоционален заряд от младата диригентка Вилиана Вълчева.

БТА

Представлението се превърна в незабравимо събитие в летния културния живот на Плевен с яркия певчески екип, пищни декори и с участието на над 200 души -- Плевенската филхармония, Общински хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева, вокална група „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова. Приковаха вниманието солистите, които са оперни певци с международна кариера - Таня Иванова - сопран, в ролята на Флория Тоска, Даниел Дамянов - тенор, в ролята на Марио Каварадоси, Венцеслав Анастасов - баритон, в ролята на Барон Скарпия и други. Режисьор на спектакъла бе Надежда Христозова. Летният театър в Плевен създаде красиво единение на изкуството с величествена природа и това добави допълнителен висок градус на емоциите, което предизвика продължителни аплаузи на финала. Не случайно мястото е наричано магическо и от публиката и от артистите, и всяко лято събира звездни имена и техни фенове.

БТА

През последните години непрекъснато се разширява кръгът на почитатели, които посещават тази сцена, тъй като много от представленията се обявяват в популярните мрежи за купуване на билети от разстояние. Изпълнители коментираха, че се променя възрастовият състав на публиката, в която има повече млади зрители, които очевидно ползват приоритетно да си набавят билети онлайн.

БТА

Културният туризъм в Плевен печели почитатели. Тази година Летният театър "Кайлъка" събира публика от цялата страна за хитови заглавия – за театралната комедия „Отчаяни съпрузи” - на 22 юни, за концерта „Вечните песни на България” с Маргарита Хранова, Данчо Караджов и други поп изпълнители  – на 27 юни, за концерта на Лили Иванова – на 28 юни, театралната комедия „Петък 13-ти” – на 3 юли, концерта на Йорданка Христова, Тони Димитрова, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, Нелина, Теди Кацарова – на 13 юли, спектакъла ”Обичаите на България” на националния фолклорен ансамбъл „Българе" – на 14 юли, за голямата актьорска вечер с Аня Пенчева, Иво Аръков, Руслан Мъйнов, Мария Сапунджиева, Мариус Куркински, Ненчо Илчев, Албена Михова, Кирил Ефремов, Евгени Будинов - на 21 юли, и още продукции пред август.

БТА

Публиката постепенно преодолява стреса от пандемията и по-смело и по-често търси срещи на живо със своите любимци на сцената, коментираха организатори на културни събитията.

БТА

БТА