/ iStock/Getty Images
Операта „Тоска” ще събере на 15 юни, в Летен театър „Кайлъка” в Плевен, хиляди ценители на класиката от цялата страна. Суперпродукцията на прочутото произведение на Пучини ще бъде дирижирана от маестро Найден Тодоров – директор и главен диригент на Софийската филхармония, съобщи пред БТА директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

Той уточни, че според прогнозата времето ще позволи да бъде представено на „сцената под звездите” това очаквано оперно представление. Същата продукция ще бъде показана и в Ямбол на 21 юни, добави Дяковски.
Поредната оперна постановка на най-голямата плевенска сцена на открито ще бъде осъществена с голям състав - оркестър на Плевенската филхармония, смесен общински хор "Гена Димитрова", вокална група „Арлекино” и български оперни певци със световна кариера - Татяна Иванова, Георги Султанов, Венцеслав Анастасов.

Маестро Найден Тодоров е показал поредица от вълнуващи продукции в Летен театър „Кайлъка” през годините - шедьоври като  "Аида", "Набуко", "Кармина Бурана" и други, припомни Дяковски. По думите му Летният театър под скалите на кайлъшкия каньон се превръща в магическо място за изкуство, което събира всяко лято звездни имена от артистичния и музикален свят и хиляди техни почитатели. Дяковски припомни, че суперпродукции на оперни спектакли на тази сцена в Плевен се представят от 1987 г., като началото е поставено от големия български режисьор Пламен Карталов.

Културният туризъм в Плевен печели все повече почитатели. Тази година Летният театър "Кайлъка" събира публика от цялата страна за хитови заглавия – за театралната комедия „Отчаяни съпрузи” на 22 юни, концерта „Вечните песни на България” с Маргарита Хранова, Данчо Караджов и други попизпълнители  – на 27 юни, концерта на Лили Иванова – на 28 юни, театралната комедия „Петък 13-ти” – на 3 юли, концерта на Йорданка Христова, Тони Димитрова, Роси Кирилова, Силвия Кацарова, Нелина, Теди Казарова – на 13 юли, фолклорен концерт „Обичаите на България” на националния фолклорен ансамбъл „Българе" – на 14 юли, голяма актьорска вечер - на 21 юли и още продукции пред август, които ще зарадват публиката. 
БТА