/ iStock/Getty Images
Ученици са сред кръводарителите, отличени от Районния център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен по повод Световния ден на доброволния и безвъзмездния кръводарител, който се отбелязва днес, на 14 юни. Това съобщи за БТА д-р Нели Досева, директор на РЦТХ – Плевен.

Младежите, дарили кръв, са пълнолетни и учат в различни плевенски училища. Участието им в кръводарителски кампании е в резултат на съвместната работа на РЦТХ и ръководствата на училищата. Учениците са били поканени да видят на място какво представлява процедурата по кръводаряване, разбрали са по какъв начин тяхната кръв може да помогне за лечението на пациенти с различни заболявания. 

"Сред останалите наградени са граждани, които редовно даряват кръв през годината. Сред тях има лекари, творци, хора от различни професии", добави д-р Досева. Тя подчерта, че сред отличените тази година са две жени - Цветелина Петрова и Йовка Петрова, които заедно със семейство Лесови, в рамките на няколко дни са организирали мащабна кампания по кръводаряване за д-р Малинка Ангелова, педиатър в град Искър, лекувана в София. Общо 250 души са дарили кръв за лекаря, като 65 са дошли на място в районния център в Плевен.

"Мотивите за кръводаряване са различни", коментира д-р Досева. По думите ѝ много често голям брой кръводарители се отзовават на призива за помощ на хора с авторитет в обществото. Сред дарителите са и такива, които са имали нужда да бъде набавяна кръв за техни близки и са разбрали по този начин колко е важно да даряваш. Това ги мотивира да даряват кръв редовно, за да помогнат дори и на непознати.

"Медицината е много напреднала, лекуват се генни заболявания, създават се ваксини, внедряват се нови диагностични методи, но въпреки тези големи постижения, кръвта остава без аналог", каза д-р Досева.

Тя призова всеки, който се чувства добре и е здрав, да дарява кръв, защото това може да спаси човешки живот. РЦТХ – Плевен приема кръводарители всеки работен ден от 07:30 до 18:30 часа. 
БТА