Над 3,5 млрд евро е годишният стокообмен между България и Румъния
Над 3,5 млрд евро е годишният стокообмен между България и Румъния / dariknews

Румънският посланик у нас Негово Превъзходителство Антон Пакурецу сподели в Плевен, че през последните години се вижда едно много добро развитие на българо-румънските отношения на политическо равнище.

„Знаете, че вече стана традиция всяка година да се провеждат съвместни заседания на нашите правителства като последното беше на 7 март тази година, на което се сращнаха не само премиерите, а и мнистрите и представители на институциите", каза посланикът и уточни, че вече има много съвместни проекти, които са на различни етапи и те предстои да бъдат завършени. Освен това и двете правителства са започнали да разглеждат и други проекти, които да стартират в настоящия програмен период 2014 - 2020 г.

Антон Пакурецу сподели личните си впечатления от дейностите по обновяването на Централната градска част и коментира, че това е един знак, че проектите вече работят. Той посочи предстоящото пускане на интерконектора Русе-Гюргево - газовата връзка между Румъния и България, както и стартирането на проекти, свързани с корабоплаването по река Дунав, свързани с изграждането на още мостове над реката, както и на хидроцентрала - проект, който в момента се обсъжда на експертно ниво.

„Това е много важен проект, защото това означава, не само хидроцентрала, но и мост и позитиви по отнощение на земеделието и отдвете страни", коментира посланикът и отбеляза, че ако преди 6-7 години стокообменът между България и Румъния е бил около милиард евро за година, напоследък той надхвърля 3,5 млрд евро годишно, въпреки икономическата криза.

След Германия и Италия, Румъния е най-големият пазар от Европейския съюз за българските стоки, а от шест години насам, най-големият брой туристи, които посещават България са румънците, които са около 1,5 милиона годишно. Посланикът на Румъния отбелаза също, че около 400 000 българи посещават като туристи Румъния годишно.

По отношение на току що отминалите Европейски избори, Антон Пакурецу сподели, че Европа върви напред, при запазени сили и отбеляза повишената изборна активност в Румъния, съпоставена с предишните евроизбори.

На 27 май извънредният и пълномощен посланик на Румъния у нас посети Плевен за традиционното почитане паметта на загиналите румънски воини при битките за Освобождението на България.